Linkovi

Uoči početka Olimpijskih igara, Kina ponovo na udaru kritičara


Nedelju uoči početka letnjih Olimpijskih igara, Kina se ponovo našla na udaru kritičara, ovog puta zbog neispunjenog obećanja da će stranim novinarima omogućiti otvoreno i slobodno izveštavanje. I dok članovi međunarodnog Olimpijskog komiteta o tom pitanju još raspravljaju sa kineskim zvaničnicima, novinari brinu da neće biti u mogućnosti da obavljaju svoj posao.

Kina se priprema za ceremoniju otvaranja Olimpijskih igara vodeći računa o svim detaljima i primenjujući isti pristup i prema medijima. Iz Pekinga će, prema procenama, izveštavati oko 8 hiljada novinara štampanih medija i još nekoliko hiljada TV reportera. Veliki broj novinara već je otkrio da su ključne internet stranice blokirane -što nije iznenađujuće za zemlju koju karakteriše najrigoroznija cenzura sadržaja na internetu.

"Novinari ulaze u sredinu gde nema medijskih sloboda, odnosno u sred sistema koji ima neprijateljski stav prema tom pitanju."

Pretraga na Guglu o Tibetu ili Falun Gongu - duhovnom pokretu koji kineska vlada naziva zlim kultom, ne daje nikakve rezultate. Vladini zvaničnici saopštili su da je prema kineskom zakonu sadržaj na tim sajtovima nezakonit. Kina je međutim tokom lobiranja za dobijanje organizacije igara obećala Olimpijskom komitetu da će novinari imati punu slobodu u izveštavanju.

"Zabrinut sam da su inostrani mediji, na koje smo se oslonili kada je u pitanju izveštavanja sa Igara, zatečeni. Smatram da je to neprihvatljivo."

Postoje informacije da su visoki zvaničnici Komiteta možda znali da se internet cenzura neće izbeći. Ipak politika kontrole medija u Kini mogla bi, upravo stoga, da bude značajana tema novinarskih izveštaja tokom dvonedeljne sportske manifestacije.

XS
SM
MD
LG