Linkovi

Beograd: Komentari na pojavljivanje Karadžića pred Haškim tribunalom


Direktor Beogradskog centra za ljudska prava Vojin Dimitrijević kaže da će Haški tribunal dozvoliti Karadžiću da se brani sam jer na to ima pravo, ali da će on pojavljivanje pred sudijama iskoristiti za medijsku propagandu kao što su to pre njega činili Slobodan Milošević i Vojislav Šešelj :

«Oni se ne nadaju da će tamo dobiti neku pravdu i povoljan ishod za sebe, već da to iskoriste kao tribinu ali ne da se obrate sudijama nego da se preko televizije obrate ovdašnjim sledbenicima», rekao je Dimitrijević i dodao da je to pošlo za rukom Miloševiću i Šešelju u sasvim je opravdano verovati da će poći za rukom i Karadžiću.

Advokat Božo Prelević smatra da će glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc na suđenju Karadžiću izneti samo dokazane i proverene optužbe i ocenjuje da će odlukom da se brani sam Karadžić pomoći Tužilaštvu i ubrzati sudski proces.

I pravni ekspert Vladimir Đerić ocenjuje da je Radovan Karadžić u nezavidnom položaju i da je zato najbitnije da se koncetriše na svoju odbranu s obzirom na najteže moguće optužbe i da dokaže da li je za njih odgovoran ili ne.

Posle serije uličnih nereda i huliganskih ispada zbog hapšenja Radovana Karadžića počelo je saslušanje osumnjičenih i preduzimanje drugih mera iz pretkrivičnog postupka. Javni tužilac Prvog opštinskog tužilaštva u Beogradu Goran Ilić izjavio je da će odluka o eventualnom krivičnom gonjenju osoba koje su izazvale nered na ulicama Beograda biti doneta brzo, jer se samo efikasnim delovanjem tužilaštva i drugih nadležnih organa može ostvariti svrha krivičnog procesa i zaštita zajednice od nasilja.

Visoke političke tenzije nastale posle hapšenja i izručenja Radovana Karadžića bile su razlog za odlaganje sednice Skupštine za 2. septembar. To je dogovoreno na konsultacijama šefova poslaničkih grupa sa predsednicom parlamenta Slavicom Đukić Dejanović. Šefica poslaničkog kluba "Za evropsku Srbiju" Nada Kolundžija potvrdila je da je na tim konsultacijama jednoglasno zaključeno da su tenzije previsoke i da u takvim uslovima Skupština teško da može nesmetano da radi.

Beograđani sa pomešanim emocijama reaguju na prvo pojavljivanje Radovana karadžića pred Haškim tribunalom. Nisu svi zaintersovani da preko televizije prate pojavu najtraženijeg optuženika za ratne zločine na svetu, pred tribunalom Ujedinjenih nacija u Hagu. U kafani, blizu zatvora odakle je bivši lider Bosanskih Srba u sredu izručen haškom sudu, ljudi su radije gledali prenos jedne fudbalske utakmice. Beograđanin Rajko Mitrić razume zbog čega mnogi ne žele da vide čoveka optuženog za genocid, uključujući ubistvo i do osam hiljada bošnjačkih muškaraca i dečaka u Srebrenici.

On kaže da neće pratiti televizijski prenos suđenja, jer kako se izrazio «nema ništa novo da se vidi» i dodaje: «Gledao sam suđenje liderima, kao što je bio bivši predsednik Srbije, Slobodan Milošević. Primetio sam da suđenje u tribunalu nije bilo pravedno. To je bilo političko suđenje».

Karadžić se u četvrtak po prvi put pojavio pred tribunalom. Tom prilikom se odrekao prava da ga zastupa advokat.

Neki u Beogradu su, iz poslovnih razloga, zadovoljni zbog TV prenosa suđenja.

Jedna beogradska turistička agencija se nada zaradi od turističkog obilaska stana u kojom je Karadžić živeo dok se bavio alternativnom medicinom, kao i obližnje prodavnice i kafane u koje je svraćao.

Dragana Tubić je turistički vodič agencije.

«Turisti kažu da žele da vide kuću, kafanu, da vide gde je provodio vreme. Zato smo to i organizovali. Nema nikakve politike u našoj ponudi».

Prema rečima nekih zvaničnika u Beogradu u toku su razgovori o tome da li treba otvoriti Karadžićev stan za javnost i naplaćivati obilazak, a možda čak i dozvoliti noćenje u njemu. Oni se, takođe, nadaju da će haški Tribunal i Karadžić podstaći interes za druge stvari u Srbiji, uključujući njenu kulturnu baštinu.

XS
SM
MD
LG