Linkovi

Gejts: Realno očekivati da će u budućnosti doći do dodatnog povlačenja trupa iz Iraka


Broj poginulih američkih vojnika bio je najmanji od početka rata u Iraku prošlog meseca, i mnogo niži od broja poginulih u istom periodu u Avganistanu.

Pentagon je saopštio da je u julu mesecu u sukobima u Iraku poginulo pet američkih vojnika. U istom periodu prošle godine broj poginulih američkih trupa iznosio je 66. Po rečima američkih zvaničnika, manji broj žrtava rezultat je bolje bezbednosne situacije i povećane uloge iračkih odbrambenih snaga u Iraku.

Portparol Pentagna, Džef Moreli nazvao je podatak «izvanrednim». Dodao je, međutim, da smanjenje broja poginulih vojnika nije merilo uspeha ni neuspeha američkih napora u Iraku.

«Iako je ohrabrujuće, time se ipak ne mogu meriti postignuti rezultati.»

Izražena opreznost Morela i drugih američkih zvaničnika zasnovana je neujednačenom trendu broja američkih vojnih žrtava u proteklih nekoliko meseci. Od druge polovine prošle godine, broj žrtava je počeo da se smanjuje sa oko stotinu mesečno na svega 23 u januaru ove godine. No taj broj je, u narednim mesecima nekoliko puta naglo oscilirao, pogotovo u junu. Američki zvaničnici su, stoga, veoma oprezni ukazujući da bi postignuta stabilizacija zemlje mogla da bude narušena.

Međutim, poslednjih meseci ukupan broj poginulih američkih vojnika i pobunjeničkih napada kontinuirano opada. Predsednik Buš je u četvrtak rekao da su ostvarene – kako se izrazio – nešto trajnije bezbednosne mere.

Sekretar za odbranu Robert Gejts kaže da bi to moglo da dovede do daljeg smanjenja broja američkih vojnika u Iraku.

«Situacija je radikalno poboljšana. Lično smatram da je realno očekivati da će u neposrednoj budućnosti doći do dodatnog povlačenja trupa.»

Gejts je kazao da čeka na preporuke najviših vojnih komandanta u Iraku, kao i u Pentagonu, koji će uslediti početkom septembra.

Američki sekretar za odbranu je rekao da će te nove vojne procene uticati na moguće upućivanje dodatnog broja američkih trupa u Avganistan. U prošlomesečnim oružanim borbama u Avganistanu ubijeno je 16 američkih vojnika. Bio je to prvi put da broj američkih vojnih žrtava u Avganistanu bude veći nego u Iraku, u kojem rat traje od 2003. godine.

XS
SM
MD
LG