Linkovi

Miroslav Lajčak odobrio vraćanje putnih isprava porodici Karadžić


Visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak poništio je danas svoj nalog o oduzimanju putnih dokumenata članovima porodice Radovana Karadžića. Vlasti BiH sada mogu vratiti dokumente oduzete od supruge Radovana Karadžića Ljiljane Zelen-Karadžić, kćerke Sonje Karadžić-Jovičević, sina Aleksandra Karadžića i zeta Branislava Jovićevića.

Njima su dokumenti oduzeti 9. januara ove godine, u okviru širih mera koje su preduzete, kako bi se sprečilo delovanje mreže pomagača koja je omogućavala Radovanu Karadžiću da ostane slobodan, saopšteno je danas iz OHR-a. Nakon konsultacija sa relevantnim medjunarodnim i domaćim partnerima i institucijama, visoki predstavnik je zaključio da više ne postoje razlozi zbog kojih su oduzeti putni dokumenti porodici Karadžić.

Oni od danas imaju pravo na povrat putnih dokumenata, uključujući i lične karte, a odluka stupa na snagu odmah. Ograničenja protiv njih i dalje su na snazi, navodi OHR i dodaje da "odluka koju je danas doneo visoki predstavnik ne prejudicira nikakvu sadašnju ili buduću istragu protiv njih, niti pravo visokog predstavnika da preduzme bilo kakve buduće mere protiv bilo koga ukoliko pokuša da opstruira ili preti da će opstruirati implementaciju Opšteg okvirnog sporazuma za mir".

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske preduzelo je sve zakonske mere da postupi u skladu sa odlukom Kancelarije visokog predstavnika kojom se ukidaju nalozi za oduzimanje putnih isprava članovima porodice haškog optuženika Radovana Karadžića, saopšteno je
danas iz MUP-a RS. Još se navodi da je nalog prosledjen Centru javne bezbednosti Istočno Sarajevo, gde je mesto prebivališta porodice Karadžić, koji sprovodi postupak vraćanja oduzetih dokumenata.

XS
SM
MD
LG