Linkovi

Kuperman: Kada se pravosuđe smatra pristrasnim, to ne doprinosi pomirenju


Profesor Teksaškog univerziteta u Ostinu, Alan Kuperman, smatra da sud u Hagu do sada nije pokazao punu nepristrasnost. U razgovoru za Srpski Servis Glasa Amerike profesor Kuperman kaže da dosadašnja suđenja u Hagu ne doprinose pomirenju na teritoriji bivše Jugoslavije.

Glas Amerike: Alan Kuperman već godinama prati i piše o etničkim konfliktima u svetu, uključujući konflikte u bivšoj Jugoslaviji. Profesora Kupermana smo najpre zamolili da kaže šta očekuje od predstojećeg suđenja Radovanu Karadžiću u Hagu?

Kuperman: Lično mislim da je Karadžić kriv i mislim da je gotovo sigurno da će biti proglašen krivim. Takođe mislim da će suđenje biti znatno suženije i kraće nego suđenje Miloševiću, zbog toga što sud smatra da je iz Miloševićevog slučaja izvukao tešku pouku - da je taj zalogaj bio prevelik, da je suđenje bile veoma široko, veoma dugo, i da je omogućilo Miloševiću da odnese mnoge pobede. U razgovorima sa ljudima iz međunarodnog sudstva saznao sam da sada žele znatno uže i kraće suđenje i da će nastojati da suze mogućnost optuženom da ga iskoristi kao platformu za ono što bi oni smatrali za propagandu. Pitanje je da li će im to poći za rukom. Karadžić, kao i Milošević, želi da se brani sam, jer ima pravo na to. A kada to dozvolite onda postaje veoma teško da kontrolišete kako će optuženi da koristi to pravo.

Glas Amerike: Dobar deo Srba, a takođe Hrvata i Bošnjaka, vidi svoje optužene i osuđene za ratne zločine kao heroje. Šta će po vašem mišljenju biti potrebno da se međusobno pomire gledišta o ratu ili ratovima u bivšoj Jugoslaviji?

Kuperman: To je teško pitanje, o kome predajem i pišem na Univerzitetu države Teksas. Pitanjem sprečavanja etničkih sukoba, njihovim smirivanjem i pitanjem pomirenja bavim se već 15 godina. Jedna stvar koja po mom mišljenju ne doprinosi pomirenju je kada se prelazni pravosudni mehanizmi smatraju za pristrasne. To je još jedna stvar o kojoj sam pisao. Prilično veliki broj Srba optuženih za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti, izveden je pred sud u Hagu i osuđen. Kada pogledate spisak Hrvata, bosanskih muslimana i kosovskih Albanaca, ta lista je znatno kraća. Kao što vi i vaši slušaoci znate, nedavno smo imali dva značajna slučaja. Najozloglašeniji optuženi bosanski musliman, Naser Orić, oslobođen je optužbe, kao što je oslobođen i bivši premijer Kosova, Ramuš Haradinaj, koji je takođe bio optužen za ratne zločine. U tom slučaju sud je saopštio da je bilo zastrašivanja svedoka i da zato nije mogao da bude proglašen krivim. Po mom mišljenju, to ne doprinosi pomirenju. To ne znači da do pomirenja neće doći, već da će ono biti znatno teže. Osim toga, to obezbeđuje plodno tlo za budući rast hipernacionalizma ili ekstremizma. A to nije nešto što želite. Ono što želite jeste da sprečite svako obnavljanje takvih osećanja. A način da to sprovedete je putem istinske pravde, a ne putem onoga na šta Međunarodni sud za ratne zločine počinje da liči - a to je pobednička pravda. To je problem sa ovakvim međunarodnim krivičnim sudovima. Upravo se nalazim u Aruši, u Tanzaniji, gde se nalazi Međunarodni sud za zločine u Ruandi. Oni imaju isti problem. Do sada su sudili samo pripadnicima plemena Hutu iako ima mnogo dokaza da su i pripadnici plemena Tutsi počinili ratne zločine. Kao i u Hagu, gde se sudilo uglavnom Srbima.

XS
SM
MD
LG