Linkovi

Džon Bolton: Radovanu Karadžiću je trebalo da se sudi u Srbiji ili u BiH


Kako Vašington gleda na na izručenje Radovana Karadžića Haškom sudu i šta će to značiti za dalje odnose Srbije i SAD? Kolega Branko Mikašinović upitao je to bivšeg američkog ambasadora u UN, Džona Boltona.

Bolton: Mislim da je dalje delovanje Haškog tribunala greška i mislim da je njegovo funkcionisanje trebalo okončati. Sudjenje Karadžiću trebalo je održati ili u Srbiji ili u Bosni i Hercegovini. Milsim da narodi moraju da se suoče sa delima koja su počinjena u njihovo ime. Takodje mislim da nema nikakvog razloga verovati da to ne bi bilo pravično i objektivno sudjenje i da bi svi dokazi bili prezentirani. Smatram da bi to bilo ispravno. Odlaskom Karadžića u Hag, dve stvari su se dogodile. Prvo, mnogim političarima u bivšoj Jugoslaviji je laknulo jer više nisu opterećeni prošlosšću i - suprotno narodu u tom regionu, mnogim politiačarim to odgovora, jer ih rasterećuje odgovornosti. Mislim da je to dugoročno gledano greška. Drugo, bojim se da će se ovim pomoći čvrstorukaškim i antidemokratskim snagama u Sribji i da će im se dati mogućnost da kažu: evo, medjunarodna zajednica nas je ponovo uzela na zub. Time se šire mogućnosti za buduće konflikte, koje pokušavamo da izbegnemo. Ne znam da li će Karadžić uspeti da stvori od Haškog suda šaradu kao što je to Milošević činio, što će on svakako pokušati, iako to neće biti produktivno.

Nakon 13-togodišnjeg skrivanja, Karadžić je ipak u Hagu. Bolton smatra da će, bez obzira na odluku suda koji bivšeg vođu bosanskih Srba tereti za genocid, biti mnogo kontroverznih reakcija.

Bolton: Čak i u slučaju da Haški sud postupi krajnje fer i pravično u sudskom procesu Karadžiću, kao što se i očekuje, mnogi ljudi to neće prihvatiti, a da se Karadžiću sudilo u Srbiji ili Bosni ili možda u obe zemlje, pred tamošnjem specijalnim tribunalom, ti narodi bi preuzeli političku i pravnu odgovornost za dela koja je optužen Karadžić, dela vredna velike osude, ukoliko se ustanovi da ih je on počinio.

Bivši američki ambasador u Ujedinjenim nacijama očekuje da međunarodna zajednica nastavi da intenzivno pritiska Beograd, sve do izručenja Ratka Mladića i Gorana Hadžića Haškom sudu.

Bolton: Pritisak na Srbiju će se nastaviti i nema nikakve veze sa sadašnjom vladom i to će imati negativan uticaj na prodemokratske snage u toj zemlji, koje imaju veliku podršku srpskog naroda. Čvrstorukaši i protivnici demokratije će moći da kažu, eto napravilo smo niz ustupaka, uključujući isporuku Karadžića, i nema nikakvih promena, niti su nagradjena nastojanja sa Evorpskom unijom. Mislim da je to vrlo opasna igra Evropske unije. Takodje ne vidim nikave promene u politici Vašingtona prema Srbiji do smene administracije, pošto smo sada prema Balkanu i velikom delu sveta na automatskom pilotu. Buduća politika prema tom regionu zavisiće od ishoda novembarskih izbora.

XS
SM
MD
LG