Linkovi

Radovan Karadžić prebačen u haški pritvor, sutra prvo pojavljivanje pred sudom


Radovan Karadžić, optužen za genocid i zločine nad nesrpskim stanovništvom tokom rata u BiH prvi put će se u četvrtak, u 16 sati po lokalnom vremenu, pojaviti pred sudskim većem Haškog tribunala.

Karadžić će, kako je saopšteno, u sudnici broj 1 biti izveden pred sudsko veće kojim predsedava sudija Alfons Orije.

Glavni tužilac Serž Bramerc potvrdio je na konferenciji za novinare da će tom prilikom Radovan Karadžić imati mogućnost da se, ukoliko to želi, izjasni o optužnici. Karadžić je avionom Vlade Srbije prebačen od Beograda do aerodroma u Roterdamu, odakle je prebačen u Sheveningen helikopterom. Radovan Karadžić je u koloni vozila jutros, oko 3.45 izveden iz zgrade Okružnog suda u Beogradu, a potom je prevezen na aerodrom Nikola Tesla, da bi kroz VIP ulaz bio uveden u Aerodromsku zgradu. Tri džipa sa zatamljenim staklima i uključenim rotacionim svetlima, izašla su oko 3.45 sati iz dvorišta zgrade Okružnog suda i uputili se ka naselju Konjarnik, a odatle na auto-put. Ubrzo potom, 15-tak minuta kasnije stigli su na beogradski aerodrom "Nikola Tesla". Blindirana vozila sa rotacionim svetlima već oko jedan sat posle ponoći uputila su se od centra Beograda do aerodroma, tako da je nejasno da li je prva kolona bila samo "varka" ili je Karadžić već oko dva sata bio na aerodromu. Karadžićev Svetozar Vujačić je izjavio da nije podneo nikakvu žalbu na izručenje i dodao da je samo pokušao da Karadžiću da više vremena kako bi mogao da se vidi sa porodicom. Ponovio je da će se Karadžić braniti sam i da se neće odmah izjasniti o krivici.

Bramerc: Prekretnica u saradnji Srbije sa Tribunalom

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc izjavio je danas da je hapšenje i prebacivanje u Hag Radovana Karadžića, optuženog za genocid nad nesrbima u BiH, "veliko dostignuće" i "prekretnica" u saradnji Srbije" sa Tribunalom.

"Srbija zaslužuje puno priznanje za hapšenje Karadžića. To je veliko dostignuće u saradnji Srbije sa Tribunalom...Vrlo je važno priznati napore koje je Srbija uložila da bi se postigla ova prekretnica", rekao je Bramerc na konferenciji za novinare u Hagu.

Bramerc je, medjutim, napomenuo da u narednim danima neće ponovo procenjivati saradnju Srbije, premda je u njoj došlo do značajnog napretka, podsećajući da će sledeći izveštaj Savetu bezbednosti UN podneti u decembru.

Tužilac je kazao da "željno očekuje" posetu Beogradu, do koje će verovatno doći početkom septembra, kako bi sagovornicima preneo da je potrebno uhapsiti i preostalu dvojicu begunaca - Ratka Mladića i Gorana Hadžića, kako bi saradnja Srbije bila potpuna, a sud bio u mogućnosti da okonča mandat.

Bramerc je napomenuo i da je prerano prognozirati kada će sudjenje Karadžiću, za koje je kazao da će biti "složeno" i dugo, početi. Po njegovim rečima, Tužilaštvo će "ostati pri optužbama" protiv Karadžića za "etničko čišćenje nesrba sa velikih delova teritorije BiH činjenjem zločina"; za dugu kampanju artiljerijskih I snajperskih napada na Sarajevo kojom je civilno stanovništvo bilo podvrgnuto "teroru" i za genocid nad oko 8.000 Muslimana u Srebrenici.

Bramerc je ponovio da Tužilaštvo trenutno razmatra optužnicu protiv Karadžića, koja je poslednji put izmenjena pre osam godina, kako bi je uskladili sa "praksom tribunala" i faktima utvrdjenim tokom drugih sudjenja.

"Tužilaštvo će se truditi da veliku količinu dokaza predstavi na najefikasniji način...uz puno poštovanje prava na odbranu. Učinićemo sve što možemo da zadovoljimo pravdu i da žrtve to vide, ali će na kraju odluka biti na sudijama", naznačio je tužilac.

Bramerc je podvukao da se Tužilaštvo protivi ideji da se optuženi u ovako složenim procesima brane sami, ali da će o Karadžićevom najavljenom zahtevu da se brani sam odlučivati sudije.

Na pitanje o tome koliko je uslovljavanje EU doprinelo hapšenju, Bramerc je kazao da je "zahvalan" medjunarodnoj zajednici na podršci, ali da nije na tužiocu da komentariše političke poteze Unije.

Glavni tužilac je ponovio i da je hapšenje Karadžića "veoma značajno za žrtve koje su morale predugo čekati na ovaj dan", kao i za "medjunarodnu pravdu, jer se ovim pokazuje da hapšenju begunaca nema alternative i da za njih nema utočišta".

Evropska unija pozdravlja prebacivanje Karadžića u Sheveningen

Francusko predsedništvo Evropske unije je danas saopštio da transfer Radovana Karadžića u Haški sud "predstavlja važnu etapu u procesu pomirenja na zapadnom Balkanu I približavanju Srbije Evropi".

U saopštenju, izdatom u Briselu, predsedništvo EU "poziva Srbiju da nastavi tim putem i pronadje i u Hag prebaci i dvojicu poslednjih odbeglih optuženika". Evropska unija, kako je navedeno, pozdravlja prebacivanje Karadžića u Medjunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju.

"Sudjenje pred Haškim sudom Karadžiću, optuženom za genocid, zločine protiv čovečnosti i ratne zločine, doprineće iznošenju na videlo istine i odgovoriti na nužnost da se zadovolji pravda u odnosu na žrtve i njihove porodice", navodi francusko predsedništvo EU.

"Evropska unija izražava podršku Medjunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju u njegovom bitno važnom i primernom delovanju u službi medjunarodne pravde", zaključuje se u saopštenju predsedništva EU.

Solana: Vlada Srbije deluje u skladu sa vrednostima Evropske unije

Visoki predstavnik Evropske unije Havijer Solana je danas ocenio da prebacivanje optuženog Radovana Karadžića u haški Sud dokazuje da "nova srpska vlada postupa primereno, u savršenom skladu sa vrednostima EU i evropskih gradjana".

To je danas izjavila Solanina predstavnica za štampu Kristina Galjak, dodavši da EU očekuje da vlasti u Beogradu nastave tim putem. Ona je dodala da Solana smatra da "najbolji način da se ima mir, stabilnost i napredak na Balkanu, jeste da se ostvari pravda".

"Solanine prve misli danas su bile upućene sećanju na žrtve" i tome da čin predaje Karadžića u nadležnost haškog Suda omogući da se zadovolji pravda i da se Karadžiću sudi pošteno, rekla je Kristina Galjak.

HRW: Transfer Radovana Karadžića znak kraja nekažnjavanju zločina

Medjunarodna organizacija Hjuman rajts votč saopštila je da jutrošnje prebacivanje Radovana Karadžića u Hag pokazuje da je "došao kraj danima kada ratni zločini, zločini protiv čovečnosti i genocid prolaze nekažnjeno".

HRW je naglasila da je izručenje Karadžića Medjunarodnom tribunalu u Hagu pokazalo i sudanskom predsedniku Omaru El Beširu da nije van dometa pravde.

Tužilac Medjunarodnog krivičnog suda u Hagu je 14. jula zatražio da se izda nalog za hapšenje sudanskog predsednika El Bešira optuženog za ratne zločine, zločine protiv čovečnosti i genocid u pokrajini Darfur.

"Nadamo se da će sa hapšenjem Radovana Karadžića predsednik Sudana shvatiti da je ruka pravde dugačka i da je ojačala", podvukla je organizacija koja se bavi zaštitom ljudskih prava.

Miroslav Lajčak odobrio vraćanje putnih isprava porodici Karadžić

Visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak poništio je danas svoj nalog o oduzimanju putnih dokumenata članovima porodice Radovana Karadžića. Vlasti BiH sada mogu vratiti dokumente oduzete od supruge Radovana Karadžića Ljiljane Zelen-Karadžić, kćerke Sonje Karadžić-Jovičević, sina Aleksandra Karadžića i zeta Branislava Jovićevića.

Njima su dokumenti oduzeti 9. januara ove godine, u okviru širih mera koje su preduzete, kako bi se sprečilo delovanje mreže pomagača koja je omogućavala Radovanu Karadžiću da ostane slobodan, saopšteno je danas iz OHR-a. Nakon konsultacija sa relevantnim medjunarodnim i domaćim partnerima i institucijama, visoki predstavnik je zaključio da više ne postoje razlozi zbog kojih su oduzeti putni dokumenti porodici Karadžić.

Oni od danas imaju pravo na povrat putnih dokumenata, uključujući i lične karte, a odluka stupa na snagu odmah. Ograničenja protiv njih i dalje su na snazi, navodi OHR i dodaje da "odluka koju je danas doneo visoki predstavnik ne prejudicira nikakvu sadašnju ili buduću istragu protiv njih, niti pravo visokog predstavnika da preduzme bilo kakve buduće mere protiv bilo koga ukoliko pokuša da opstruira ili preti da će opstruirati implementaciju Opšteg okvirnog sporazuma za mir".

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske preduzelo je sve zakonske mere da postupi u skladu sa odlukom Kancelarije visokog predstavnika kojom se ukidaju nalozi za oduzimanje putnih isprava članovima porodice haškog optuženika Radovana Karadžića, saopšteno je danas iz MUP-a RS. Još se navodi da je nalog prosledjen Centru javne bezbednosti Istočno Sarajevo, gde je mesto prebivališta porodice Karadžić, koji sprovodi postupak vraćanja oduzetih dokumenata.

XS
SM
MD
LG