Linkovi

King: EU će nastaviti da postavlja uslove, ali i da približava Srbiju Uniji


U očekivanju izručenja Haškom sudu bivšeg lidera bosanskih Srba Radovana Karadžića, upitali smo domaćina televizijskog programa Hronika Bele kuće, Luelina Kinga, koliko će to pomoći Srbiji da intenzivira evroatlanske integracione procese.

King: Evropska unija će nastaviti dvosmernim kolosekom: nastaviće i dalje da postavlja uslove, ali i da približava Srbiju Uniji i uopšte Zapadu. Naime, kao što znate, Evrpska unija je principijelno za proširenje, ali izražava bojazan u pogledu mogućih naglih promena, koje bi mogle da poremete sadašnju evropsku ravnotežu. Naime, sve veći broj istočnih Evropljana dolazi kao radna snaga u zapadnu Evropu, pa je recimo, mala zemlja kao što je Irska, sa 4,5 miliona ljudi – inače zatvoreno i konzervativno društvo - na nedavnom referendumu izrazila protivljenje takvim prebrzim promenama. U tom svetlu, pred Srbijom vidim dug put, čak i uz potpunu saradnju sa Tribunalom. Drugim rečima, vremenski rok za prijem novih zemalja u Evropsku uniju će biti produžen, a kriterijumi pooštreni. Evropi se, kako izgleda, sada ne žuri da proširi Uniju, a prijem bilo koje nove zemlja mora da se sagleda i u kontekstu dugogodišnjih aspiracija Turske, koja već dugo pregovara o svom učlanjenju i svakako neće povoljno gledati kako je neke zemlje prestižu. Mislim da Srbija plaća cenu zbog dosadašnje nepotpune saradnje sa Hagom, nepovoljnog imidža i nedovoljne svetske podrške, a sada će na meti biti izručenje ostalih optuženika za ratne zločine.

Glas Amerike: Da li onda smatrate da će Haški sud pojačati svoje zahteve da mu se izruče preostala dvojica optuženih, posebno Ratko Mladić?

King: Mislim da će se ti zahtevi intenzivirati, kako zbog same potrebe saradnje Beograda sa Haškim sudom, tako i zbog drugih razloga, kao što je ugled suda, itd. Naime, pritisak na Srbiju će se nastaviti i zbog situacije u Africi i nastojanja da se pred lice pravde izvede i predsednik Sudana Omar Bašir, koji je optužen za ratne zločine, tako da se svim liderima širom sveta uputi poruka da bi i oni mogli da postanu žrtve svojih zlodela i da niko nije iznad zakona i medjunarodnog pravosudnog procesa. S druge strane, na osnovu dosadašnjeg iskustva, budući procesi, uključujući sudski proces Karadžiću, neće moći da traju beskonaćno, a svakako će doći i do nekih modifikacija vodjenja procesa - na osnovu dosadašnjeg iskustva.

XS
SM
MD
LG