Linkovi

Seknd hend» prodavnice nude odeću visoke mode po povoljnim cenama


U gradovima, kao npr. Njujorku, u kojima je moda bitan deo svakodnevnog života, sve više stanovnika koji ne mogu da priušte najnovije modne trendove, okreće se «second hand» prodavnicama visoke mode. Kupci tu mogu pronaći polovnu odeću poznatih dizajnera po veoma povoljnim cenama, a jedna od najpopularnijih prodavnica tog tipa u Njujorku je «Cheap Jack's Vintage Clothing».

U prodavnici «Cheap Jack's Vintage Clothing» nema ništa novo, ali mnogi Njujorčani opsednuti modom je rado posećuju.

«Staro su stvari od pre 30, 40 godina. Ukoliko je nešto od pre 10-ak godina, to je previše moderno za ovu prodavnicu. Trenutno primamo odeću iz, najranije, 1980.-ih», priča Džek Markus vlasnik prodavnice nošene odeće visoke mode «Cheap Jack», poznate u Njujorku već 30 godina. Prodavnicu posećuju kupci najrazličitijih životnih priča u potrazi za jeftinim, a unikatnim izgledom, kao i brojni stranci.

«Trenutno ima najviše Evropljana i ljudi sa dalekog istoka, jer su oni oduvek voleli američku odeću. U Evropi ništa nije preživelo Drugi svetski rat, tako da dolaze u potragu za starinskim predmetima».

Moda se smenjuje već 100 godina, a mnogi današnji modni kreatori inspiraciju nalaze u prošlosti. Markus kaže da prepoznaje vredan komad polovne odeće visoke mode čim ga vidi.

«Mogu da prepoznam haljinu i materijal. Jednostavno je, s obzirom da pre 1970.-ih nisu znali kako da proizvode mešane materijale, te ih identifikujem dodirom».

«Second hand» prodavnice visoke mode pružaju više od retro stilova. U mnogima se mogu pronaći nošeni modeli poznatih kreatora koji nisu stari. I bez obzira na to kakav je nečiji stil, stručnjaci kažu da polovna odeća štedljivim kupcima otvara mogućnost da izgledaju šik bez odlaska u minus.

XS
SM
MD
LG