Linkovi

SAD: Pola miliona vozača komercijalnih vozila ima medicinske probleme


Revizorska služba američke vlade saopštila je da, širom zemlje, više od pola miliona vozača komercijalnih vozila, kao što su kamioni i autobusi, ima medicinske probleme koji bi mogli da ih kvalifikuju kao invalide. I dok izveštaj vladine kancelarije navodi da invaliditet ne čini, sam po sebi, komercijalne vozače nesposobnim da izadju na put, zagovornici bezbednosti na drumovima kažu da ti medicinski problemi povećaju rizik za sve.

Američki putevi su zakrčeni velikim kamionima i autobusima koji prevoze robu i putnike širom zemlje. Federalni i državni zakoni pomažu da se osigura da komercijalna vozila budu u dobrom stanju i da njima upravljaju sposobni ljudi.

Medjutim, u novoj studiji Revizorske sužbeameričke vlade nagoveštava se da možda negde postoji skriveni problem. U izveštaju se navodi da neki vozači imaju medicinske probleme koji bi mogli da dovedu do sudara i žrtava.

Američki Sekretarijat za saobraćajje saopštio da su tokom 2006. autobusi i kamioni bili umešani u sudare u kojima je poginulo pet hiljada trista ljudi. U maju 1999. u sudaru autobusa u blizini Nju Orleansa poginule su dvadeset dve osobe. Vozač je imao ozbiljne probleme sa srcem i bubrezima. I pored toga, imao je komercijlanu vozačku dozvolu. Takve dozvole ima više od 12 miliona ljudi u Sjedinjenim Državama. Od njih, 563 hiljade, sudeći prema podacima Revizorske službe, kvalifikovano je da dobije beneficije povezane sa invaliditetom.

U toj grupi, navodi se dalje, više od hiljadu ima teškoće sa vidom ili neke druge probleme, dovoljno ozbiljne za oduzimanje komercijalne vozačke dozvole. I dok Sekretarijat za saobraćaj ističe da su 2006. u samo 3 odsto sudara bili umešani komercijalni vozači sa medicinskim problemima, bezbednost na putevima ozbiljno zabrinjava grupe kao što je organizacija «Javni gradjani», koju vodi Džoan Klejbruk.

«Mi smatramo da su takva vozila tempirana bomba, zato što će sigurno pobiti ljude ako dođe do sudara», kaže ona.

Lobistička organizacija kamionske industrije, Američko kamionsko udruženje, smatra da se sa medicinskim problemima preteruje, kaže njen predsednik Dejvid Oseki.

«Priče da industrija i vozači kamiona imaju ozbiljne probleme u smislu medicinskih, nisu poštene i nisu prikladne», kaže Oseki.

Portparol kamionske industrije je izjavio za Glas Amerike da su medju onima sa medicinskim nedostacima i oni koji imaju probleme koji nisu u vezi sa vožnjom, kao što su na primer problemi sa hodanjem. Komitet za transport i infrastrukturu Predstavničkog doma američkog Kongresa raspravljaće o mogućnostima bolje kontrole vozača kamiona i autobusa u zemlji i načinu da se oni koji nisu sposobni - uklone sa puta.

XS
SM
MD
LG