Linkovi

Mnogi đaci Sportske škole Šičahai sanjaju o olimpijskoj slavi


Kinezi sport shvataju ozbiljno. Uoči Olimpijskih igara, to se najbolje vidi na mestima kao što je Sportska škola Šičahai u Pekingu. Ta škola je jedna od nekoliko vrhunskih u nacionalnom sistemu koji se sastoji od hiljada državnih sportskih institucija. U njima treniraju milioni kineskih đaka koji su se opredelili za sport.

Mnogi đaci pekinške Sportske škole Šičahai sanjaju o olimpijskom sjaju i slavi – za sebe i za Kinu. To sanja i 12-ogodišnja Đijang Kifang, koja bi htela da bude prva šampionka sveta u stonom tenisu iz kineske Unutrašnje Mongolije. Kaže da joj je za to potrebno još pet – šest godina...

Kina je jedna od nekoliko zemalja u kojima još rade državne sportske škole. «Šičahai», osnovana 1958, organizovana je po ugledu na sportske škole u bivšem Sovjetskom Savezu. Đijang je primljena u desetoj godini, ali nije najmlađa. U školskom gimnastičkom programu, pojedini đaci imaju šest godina. Naporan rad se isplati. U proteklih četvrt veka, 32 svetska šampiona su iz te škole, kaže zamenik direktora, Ši Fenghua.

«Na ovoj Olimpijadi ćemo svakako imati više naših đaka nego ranije», kaže on.

Smeštaj, hranu i školarinu za većinu od hiljade đaka u školi plaća Kineska vlada. Đaci slušaju i opšteobrazovne predmete, ali većinu vremena troše na trening, kaže igračica badmintona Žang Rui.

«Igram badminton zato što ga volim. Plus, badminton je neka vrsta nacionalnog sporta i u Kini se igra na veoma visokom nivou», kaže Žang.

Ona se ove godine nije kvalifikovala za Olimpijske igre. Ipak, nada se da će biti u timu koji će ići u London, 2012. Mlađi đaci u Šičahaiu vežbaju i podgrevaju svoje olimpijske snove. Na posletku, moguće je da su ti snovi realniji nego što izgleda.

XS
SM
MD
LG