Linkovi

Njujork: Počela sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija posvećena Kosovu


Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija razmotra novi izveštaj o stanju na Kosovu, prvi nakon što je šef UN naložio rekonfiguraciju UNMIK-a u svetlu "nove kosovske realnosti".

Osim šefa srpske diplomatije Vuka Jeremića, sednici prisustvuju i novi šef UNMIK-a Lamberto Zanijer i kosovski ministar spoljnih poslova Skender Hiseni.

Na sednici se razmotra redovan tromesečni izveštaj generalnog sekretara UN Ban Ki Muna koji je odlučio da nastavi proces preoblikovanja UNMIK-a pošto ta misija, kako je ocenio, ne može da obavlja svoje dužnosti i mora da se prilagodi "novoj realnosti" na terenu. Generalni sekretar UN je naložio UNMIK-u da "sarađuje sa Evropskom unijom i omogući da ona preuzme ojačanu operativnu ulogu na Kosovu u oblasti vladavine prava pod "kišobranom UN".Ban je istakao i da "UN zadržavaju striktno neutralnu poziciju kada je u pitanju status Kosova".

Zanijer: Rekonfiguracija UNMIK zbog novih okolnosti

Novi šef UNMIK-a Lamberto Zanijer izjavio je danas u Njujorku da su njegova ovlašćenja u praksi "praktično nestala" i da UNMIK zato planira svoju rekonfiguraciju.

"Stupanjem na snagu Ustava Kosova sve je teže da se vršiti ovlašćenja shodno Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN. Ja više nisam u poziciji da proglašavam propise", rekao je Zanijer na sednici Saveta bezbednosti UN o Kosovu.

Iako i dalje ima vlast shodno Rezoluciji 1244, on je rekao da su njegova "ovlašćenja praktično u praksi nestala", da je "sada situacija je mnogo teža i s tim se suočava medjunarodna zajednica".

On je izrazio zabrinutost što ključne institucije ne funkcionišu kako treba, mnoge institucije su zatvorene, a veliki broj srpskih policaja koji odbijaju da rade u okviru Kosovske policije službe I dalje su suspendovani. Carina na administrativnoj granici sa Srbijom ne može da radi, povećan je šverc, a sve to za posledicu ima da UNMIK "planira rekonfiguraciju svog prisustva i želi da uzme u obzir ove nove okolnosti". U spoljnim odnosima UNMIK, dodao je Zanijer, voljan je da i dalje učestvuje u medjunarodim sporovima zajedno sa kosovskim vlastima.

UNMIK planira "tehničku saradnju u budućnosti" sa Euleksom i, kako je rekao Zanijer, "nadamo se da će Euleks nastaviti da deluje kao deo rekonfigurisanog UNMIK-a što je važno za zaštitu svih zajednica".

Zanijer je rekao da će OEBS biti jedan stub te rekonfiguracije i dodao da je NATO posvećen tome da shodno Rezoluciji 1244 deluje u smislu "konstruktivne kooperacije".

Jeremić: Ne sme se ići preko crvenih linija Rezolucije

Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić izjavio je danas u Njujorku da će Srbija raditi sa UN u cilju dogovora o "rekonfiguraciji" UNMIK-a, ali da sve to ne sme biti izvan "crvenih linija" zacrtanih Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti.

"Srbija neće štedeti napora da iskreno radi sa UN u izradi prihvatljivog, dugoročnog dogovora o rekonfiguraciji koji potvrdjuje sveopšti autoritet UN i otvara prostor za institucionalno uključivane regionalnih organizacija", rekao je Jeremić.

Jeremić je na sednici Saveta bezbednosti UN o Kosovu istakao da se "glas Srbije o rekonfiguraciji... više ne može izbegavati ili zanemarivati".

Ukazao je i da "rekonfiguracija ne sme ići izvan crvenih linija označenih Rezolucijom 1244 i ni u kom slučaju ne sme narušiti suverentitet i teritorijalni integritet" Srbije.Podsećajući na nedavnu posetu šefa UNMIK-a Lamberta Zanijera Beogradu, Jeremić je ocenio da je prvi sastanak o rekonfiguraciji bio prvi važan korak za zaštitu Srba i ostalih nealbanaca na Kosovu.
Jeremić je pozdravio "poboljšan" ton najnovijeg izveštaja. Srbija je veoma ozbiljna da brzo osigura svoje članstvo u EU i da je to "nedvosmisleno" pokazala pre nekoliko dana odlučnim koracima preduzetim kako bi ponovo izrazila svoju punu posvećenost saradnji sa Haškim tribunalom.

"Vreme je da se okrene list podela iz nedavne prošlosti", poručio je Jeremić i dodao da "sadašnjost vidi kao istorijski trenutak, veoma važan za nas i za Evropsku uniju".

To je "nova realnost" koju želimo da postignemo, zajedno sa našim partnerima i prijateljima i to je strateški okvir za naš pristup rešavanju problema Kosova, istakao je srpski ministar.

Nadamo se da se svi slažu da je korak u pravom pravcu da se rekonfiguracija učini prihvatljivom za sve strane predstavljene u ovoj sobi, počev od Republike Srbije, rekao je Jeremić.Podsetio je i da je formirana nova vlada Srbije koja je spremna da ubrza napredovanje prema punopravnom članstvu zemlje u EU, da aktivno doprinese izgradnji regionalnog mira i odlučna u odbrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

Skender Hiseni: Euleks će doneti mir i stabilnost

Ministar spoljnih poslova Kosova Skender Hiseni ocenio je danas u Njujorku da će rasporedjivanje misije EU na celoj teritoriji Kosova doprineti miru I stabilnosti na Kosovu i u regionu. Hiseni je na sednici Saveta bezbednosti o Kosovu zahvalio generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu na inicijativi o rekonfiguraciji UNMIK-a.

"Verujemo da rasporedjivanje Euleksa na celom Kosovu može da doprinese miru i stabilnosti na Kosovu i u regionu", rekao je Hiseni.

Ističući da će Kosovo nastaviti saradnju sa Beogradom i svim susedima, on je rekao da je Priština "spremna da počne razgovore s Beogradom o praktičnim pitanjima od obostranog interesa".

"Nastavićemo da insistiramo i da tražimo punu normalizaciju odnosa sa severnim susedom. To je od obostranog interesa", rekao je Hiseni I ocenio da je to jedini put za budućnost svih u evroatlantnskim integracijama.

Kosovo će, najavio je Hiseni, tražiti članstvo i učešće u svim regionalnim i medjunarodnim inicijativama. Govoreći o bezbednosnoj situciji, on je ocenio da je osim incidenata na severu Kosova, situacija mirna. Hiseni je rekao da su kosovske vlasti svesne mnogih problema koji ostaju da se reše, a posebno u obnovi privrede.

XS
SM
MD
LG