Linkovi

Boro Vučinić: Italijanski sud oslobodio kapetana Iliju Brčića iz pritvora


Italijanski sud oslobodio je kapetana Iliju Brčića iz pritvora, rekao je danas crnogorski ministar odbrane, Boro Vučinić. Brčić se od novembra prošle godine nalazio u ekstradicionom pritvoru u Rimu, u iščekivanju da bude izručen Hrvatskoj.

„Italijanski sud donio je oslobađajuću presudu u slučaju Brčić. Očekuje se da će tokom dana on biti pušten na slobodu. Moguće je da već sjutra doputuje u Crnu Goru", rekao je Vučinić.

Brčić je uhapšen u novembru prošle godine na aerodromu u Rimu, na osnovu naloga hrvatskih vlasti i Interpolove potjernice koje ga terete za ratne zločine u vrijeme dok je bio oficir Jugoslovenske narodne armije.

„Višemjesečni napori advokatskih timova u Italiji i Crnoj Gori rezultirali su pozitivno. Naravno, i napori naše ambasade u Italiji, ministarstva inostranih poslova, a posebno interesa koji je ispoljio premijer Milo Đukanović", kazao je Vučinić.

"Ono što je na početku saopšteno kada se desio slučaj, to je da državni organi u Crnoj Gori nisu imali informacije o tome da je Brčić učestvovao u dešavanjima koja su ga kvalifikovala za vodjenje postupka pred domicilnim organima", dodao je Vučinić.

Brčića je splitski županijski sud 1993. godine u odsutnosti osudio na 15 godina zatvora zbog zločina protiv civilnog stanovništva. Presuda je postala pravosnažna godinu kasnije, a vrhovni sud je Brčicu izrekao i doživotno protjerivanje.

Brčić je osuđen kao zapovjednik razarača "Pula", koji je u splitskom kanalu pucao na hidrogliser kojim su prema Dubrovniku plovili evropski posmatrači i nasumičnog granatiranja naselja na Braču i Šolti, ispalivši preko 800 granata.

Slučaj Brčić lani je otvorio dilemu koliko u redovima Vojske Crne Gore ima osoba koji su u proteklim ratovima učestvovali u zločinima na prostoru bivše Jugoslavije.

XS
SM
MD
LG