Linkovi

Radovan Karadžić planira da se tokom predstojećeg suđenja u Hagu brani sam


Portparol Haškog tribunala Olga Kavran pozvala je Radovana Karadžića da angažuje advokate koji će ga braniti na suđenju. Karadžić bi trebalo da bude prebačen u Hag tokom sledeće nedelje.

Komentarišući vest da Radovan Karadžić planira da se tokom predstojećeg suđenja brani sam, uz pomoć tima pravnih savetnika, portparol tribunala Olga Kavran kazala je se tužilaštvo uvek protivilo da se optuženi tokom ovakvih, kako je navela složenih sudskih procesa brane sami.

«Predstavlja se veliki broj dokaza, od kojih su mnogi u formi dokumenatrnih filmova, sudski proces predstavlja mešavinu običajnog i građanskog prava, tako da advokati moraju da budu dovoljno kvalifikovani kako bi razumeli oba postupka. Takođe se je u najboljem interesu pravde da optuženima pomažu kvalifikovani advokati. To je do sada bio stav tužilaštva.»

Ukoliko Karadžić bude ostao pri planu da sam pripremi svoju odbranu, slediće primer Slobodana Miloševića, koji je 2006. umro od srčanog udara u Hagu. Milošević, koji se takođe branio sam, privlačio je pažnju javnosti svojim dugim, kako mnogi ističu, nepovezanim govorima u sudnici, primoravajući često sudiju da utiša.

Sajmon Dženings, eskpert za suđenja za ratne zločine na institutu IWPR izrazio je zabrinutost da bi i Karadžić mogao da suđenje, na kome bi se eventualno branio sam, iskoristi za promovisanje prikrivenih pobuda.

«U slučaju Karadžića prije će biti u pitanju još jedno pripremanje pozornice za optužene iz Srbije da pričaju o srpskom nacionalizmu i koriste publicitet u svoju korist, nego uobičajno suđenje dolično haškom tribunalu.»

U zavisnosti od toga kada bude prebačen u Hag, očekuje se da će se Karadžić naredne nedelje pojaviti na saslušanju, gde bi trebalo da se izjasni o 11 tačaka optužnice, koja ga tereti za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Po dolasku u Hag, bivši lider bosanskih Srba ima rok od mesec dana da se izjasni o krivici. Ukoliko to ne uradi, sudija će u njegovo ime upisati da se izjasnio da nije kriv.

XS
SM
MD
LG