Linkovi

Čarls Ingrao: Put Srbije ka Evropi sada je osiguran


Profesor istorije na Univerzitetu Perdju u Indijani, Čarls Ingrao, smatra da će hapšenje Radovana Karadžića otvoriti vrata Srbiji prema Zapadu. Karadžićevo uklanjanje sa scene, kaže Ingrao, za mnoge koji su preživeli ratne zločine u Bosni znači da će pravda najzad biti zadovoljena.

«Sve žrtve snaga bosanskih Srba - Muslimani i Hrvati, koji su ubijani, silovani ili oterani sa ognjišta, kao i preživeli članovi njihovih porodica, sada imaju priliku da se uvere da će pravda biti zadovoljena. Hapšenje Karadžića će takođe podstaći značajnu podršku Srbiji dok traži učlanjenje u NATO i Evropsku uniju. Put Srbije ka Evropi je sada osiguran. Uslov za to je bilo hapšenje Karadžića ili Mladića. Mislim da će se Srbija ubrzanim tempom približavati evropskom bloku, bez obzira što će Brisel nastaviti da zahteva da i Mladić bude uhvaćen.

Sve su to odlične vesti za Tadića i njegovu vladu, pa čak i za njegovog koalicionog partnera SPS.

«Za socijaliste je bitno da prevaziđu svoje neslavno političko nasleđe. Veza koju imaju sa vladom koja je uhapsila Karađića otvara mogućnost njihovog prijema u socijalistički pokret Evrope, kao stranke koja pripada socijalističkoj matici. To se ne može dogoditi odmah, ali dogodiće se mnogo brže nego u prethodnim vremenima.»

Profesor Ingrao smatra da bi Karadžićevo hapšenje takođe moglo da bude prilika za temeljno iznošenje činjenica o konfliktu u Bosni, sa kojima se srpska javnost do sada nije suočavala.

«Ukoliko kroz suđenje Karadžiću javnost Srbije bude dobila pravu sliku o zločinima koji su počinjeni u ime Velike Srbije, verujem da će spoljni svet prestati da poistovećuje te zločine sa svim Srbima, odnosno da će napraviti razliku između zločinaca i ostalog naroda. Srbi će tako moći da se oslobode tereta podrške, koja je svih ovih godina pružana ljudima kao što su Karadžić i Mladić.»

Ingrao kaže da najnoviji potez koalicione vlade mnogo govori o njenoj orijentaciji i planovima za budućnost Srbije, ali isto tako otkriva mnogo toga o vladi bivšeg premijera Vojislava Koštunice.

«O Tadićevoj vladi govori da je u potpunosti orijentisana ka evropskoj integraciji. Sve dok je Koštunica diktirao opstanak vlade Tadiću su bile vezane ruke. Međutim, čim je Koštunica sišao sa scene, Tadić je mogao da donosi samostalne odluke. Iz razgovora sa mnogim evropskim političarima rekao bih da bi Srbija tokom sledeće četiri godine morala da dokaže da je spremna na promene koje će izbrisati Miloševićevo nasleđe i da će poći odlučnim korakom ka evroatlantskoj zajednici.»

Ingrao kaže da bi dan kada je Karadžić uhapšen mogao da bude zapamćen kao istorijski preokret u Srbiji.

XS
SM
MD
LG