Linkovi

Karden: Saradnja Beograda sa Haškim tribunalom treba da bude nastavljena


Komisija Sjedinjenih Država za bezbednost i saradnju u Evropi, koju predvode članovi američkog Kongresa, pozdravila je hapšenje Radovana Karadžića, optuženog 1995. godine za zločin genocida i niz drugih zločina protiv čovečnosti, počinjenih tokom rata u Bosni i Hercegovini. Tim povodom kopredsedavajući Komisije, demokratski senator Bendžamin Karden, dao je eskluzivni intervju Srpskom servisu Glasa Amerike.

«Smatram da je Karadžićevo hapšenje bitno iz nekoliko razloga. Pre svega, on je verovatno najozloglašeniji haški optuženik, odnosno begunac, optužen za ratne zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji. Njegovo hapšenje je, dakle, značajno sa stanovišta pravde. Međutim, to hapšenje takođe ukazuje na napredak ostvaren u Srbiji, koja je smogla snage da pripremi predaju jednog od glavnih vinovnika ratnih zločina radi suđenja pred Haškim tribunalom. Drugim rečima, mislim da je reč o važnom koraku učinjenom od strane Srbije, u odnosu na članove porodica ratnih žrtava, i važnom koraku sa stanovišta međunarodne pravde.»

Senator Karden napominje da saradnja Beograda sa Haškim tribunalom treba da bude nastavljena sve dok svi optuženici ne budu privedeni pravdi.

«Postoji i drugi begunci koje takođe treba privesti. Svi ti slučajevi su veoma važni. No, Karadžić je naravno bio simbol za sve one koji nastoje da izbegnu pravdu, i mi smo veoma zadovoljni činjenicom da je uhapšen.»

Senator Karden je posebno pozdravio odvažnost nove vlade u Srbiji koja je rešila da se oslobodi Karadžića.

«Kako je istaknuto na brojnim sastancima, ovo je očigledno veoma bitan korak napred za Srbiju i njenu evropsku integraciju. Takođe smatram da je ovo od izuzetne važnosti za dobrobit naroda Srbije.»

Po rečima senatora Kardena hapšenje Karadžića je dobra vest i za širi region i sve one koje podržavaju ljudska prava i pravdu u svetu.

«Odlazak Karadžića pomoći će da se zatvori poslednja stranica tog poglavlja u istoriji regiona. Ali kao što sam već istakao, njegovo hapšenje je bitno ne samo za region i za sve one koji su trpeli ratne zločine, kao i za samu Srbiju, nego i za stvar pravde u međunarodnoj zajednici.»

Senator Karden je posebno čestitao novim vlastima u Beogradu i snagama bezbednosti koji su sproveli akciju hapšenja Radovana Karadžića.

XS
SM
MD
LG