Linkovi

Brisel opet poručuje Srbiji da put prema EU vodi preko Haga


Zasjedanje evropskih ministara spoljnih poslova u utorak, posljednje pred ljetnju pauzu, imaće u fokusu, kada je Zapadni Balkan u pitanju, razvoj zbivanja u Srbiji - uspostavljanje nove, proevropske vlade i očekivanu saradnju sa Beogradom na što bržem integracijskom procesu. Medjutim, očekuje se da će i ovom prilikom biti poručeno: napredovanje prema Briselu vodi preko Haga.

Sa neskrivenim olakšanjem su u Briselu dočekali nedavno formiranje nove vlade u Beogradu, vjerujući da je sada otvoren put za punu saradnju sa Srbijom, koja bi, kako je već više puta poručeno, mogla da rezultira skorim kandidatskim statusom.

Ton briselske poruke će iskazati nadu da će vlada Srbije ispuniti očekivanja EU, kao i deklarativnu opredjeljenost evropskom cilju. To bi, sem konstruktivnog pristupa procesu stabilizacije i pridruživanja, trebalo da znači i podršku evropskim naporima da na balkanskom regionu uspostavi trajanu stabilnost i prosperitet.

Neizbježno, za novu vladu u Beogradu značiće to i dijalog o kosovskom pitanju, gdje, barem kada je riječ o sudbini evropske civilne misije, konačno postoji sporazum Brisela i Vašingtona o rekonfiguraciji prisustva UN i postepenom prepuštanju misije Evropljanima.

Vjeruje se da će to , izmedju odstalog, biti naglašeno i ministru spoljnih poslova Srbije, Vuku Jeremiću, koji bi se u utorak uz sastanakevropskih ministara, trebao sastati sa evropskim komesarom za proširenje,Olijem Renom i visokim predstavnikom EU, Havijerom Solanom.

I, konačno, sva evropska nadanja i obećanja kada je Srbija u pitanju sa završavaju sa upozorenjem da prvi korak, nezaobilazni uslov ostaje ostvarenje pune saradnje sa Hagom - deblokiraće to realizaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i stvoriti šanse da zemlja u skoro vrijeme stekne uslove za kandidatski status. Medjutim, upozoreno je sa više evropskih strana, upravo zbog takvog slijeda koraka, nerealno je očekivati status kandidata do kraja ove godine, kako su se nadali u Beogradu.

XS
SM
MD
LG