Linkovi

Nedostatak zdravstvenih radnika utiče na kvalitet zdravstvene zaštite


Medjunarodno udruženje zdravstvenih radnika saopštilo je da postoji akutni nedostatak zdravstvenih radnika širom sveta što utiče na kvalitet zdravstvene zaštite, posebno u zemljama u razvoju. Udruženje koje je posmtračka grupa Svetske zdravstvene organizacije upozorava da će bez adekvatne akcije, nedostatak radnika biti još veći.

Medjunarodno udruženje zdravstvenih radnika ističe da je u svetu potrebno dodatnih 4,3 miliona zdravtsvenih radnika - najviše u zemljama u razvoju. Sudeći prema podacima tog udruženja, pod-saharska Afrika je posebno pogodjena nedostatkom od milion kvalifikovanih zdravstvenih radnika, samo u toj oblasti.

Grupa je upozorila da će manjak otežati tretiranje bolesti kao što su malarija, HIV i sida, tuberkuloza, problemi pri trudnoći i porodjaju i vakcinaciji dece. Vodeće napore za pronalaženje rešenja za taj problem preduzimaju zemlje Komonvelta.

One su postigle sporazum o etičkom regrutovanju medicinskog osoblja i sprovodjenju profesionalnih programa obuke za pomoć siromašnim zemljama da obrazuju svoju radnu snagu. Pegi Vidot je savetnica za zdravstvo u sekretarijatu Komonvelta.

«Na zemlje pod-sahraske Afrike odnosi se 24 odsto svih bolesti na svetu, a tamo je samo tri odsto zdravstvenih radnika. I to ih odmah stavlja u poziciju da su prepušteni sami sebi».

Sudeći prema podacima udruženja zdravstvenih radnika, deo problema je i taj što bogate zemlje regrutuju lekare, medicinske sestre i druge medicinske profesionalce kako bi popunili sopstveni nedostatak zdravstvenih radnika, čime se samo povećava nedostatak u najsiromašnijim zemljama. Mirijam Magvete iz Južne Afrike radila je kao medicinska sestra u Britaniji poslednjih šest godina. Ona je došla u Britaniju pre nego što su se zemlje Komonvelta dogovorile o etičkom kodu za regrutaciju, koji otežava bogatim zemljama da zaposle osoblje iz zemalja u razvoju. Zato što je zaradila dovoljno novca, ona nema planove za odlazak.

«Imam automobil ovde i još jedan u Južnoj Africi, ali tamo ne bih mogla da ga priuštim ranije. Verovatno bih se borila da platim stan i dažbine za svog mladjeg brata. Zato sam ovde i ne osećam stres. Mogu da ostvarim sve što želim».

Udruženje radi na stvaranju opšteg etičkog koda za regrutovanje, po modelu sporazuma u Komonveltu, radi zaustavljanja prelaska kvalifikovanih radnika iz trećerezrednih u prvorazredne zdravstvene sisteme. Grupa se takodje nada da će obezbediti fondove za pomoć zemljama u razvoju uz pomoć zdravstvenih stručnjaka kao što je Pegi Vidot.

«Takodje treba da se bavimo poboljšanjem obrazovanja i obuke za zdravstvenu radnu snagu. Nemamo dovoljno zdravstvenih radnika, različitih profila ili sposobnosti i to je globalno pitanje kojem bi trebalo globalno da se bavimo».

Udruženje zdravstvenih radnika procenjuje da će to koštati dodatnih 2,6 milijarde dolara godišnje za obrazovanje i obuku 1,5 miliona zdravstvenih radnika tokom narednih deset godina, samo u Africi.

XS
SM
MD
LG