Linkovi

Sejdiju uoči susreta sa Bušom: Srbi sa Kosova su shvatili novu realnost


U ponedjeljak bi, prema njavama, kosovsku državnu delegaciju koju predvodi predsjednik Fatmir Sejdiju, u Bijeloj kući trebalo da primi predsjednik SAD Dđordž Buš. Sejdiju i premijer, Hašim Tači, u petak su razgovarali sa državnim sekretarom Kondolizom Rajs, a kosovskog predsjednika dočekao je u Pentagonu i sekretar za odbranu Robert Gejts.

“Ovi razgovori su prilika da se potrvdi podrška SAD demokratskom i ekonomskom razvoju Kosova”, kaže u ekskluzivnom razgovuru za Glas Amerike, predsjednik Kosova.
Po njegovim riječima, važno je da se Kosovo razvija u ekonomskom smislu i da ima dobru podršku SAD I EU, kako bi Kosovo bilo “demokratska država za sve svoje građane” i kako bi se “ostvarila orijentacija predviđena planom Martija Ahtisarija.”

Prijemom kosovske delegacije na najvišem nivou, Vašington je uputio jasan signal u odnosu na pitanje nezavisnosti Kosova. Predsjednika Sejdijua upitali smo kakvu poruku on ima za kosovske Srbe, koji imaju rezerve upravo u pogledu pitanja statusa Kosova, kako bi ih uvjerio da je Kosovo društvo za sve njegove građane.

“Srbi, kao i sve duge zajednice, su razvopravni građani”, kaže Sejdiju i najavljuje da će se pojačati aktivnost na integraciji Srba u kosovsko drštvo. On takođe očekuje “veći pritisak i SAD i EU na dosadašnju politiku Beograda koja tjera te ljude da budu neaktivni i izolovani”.

Sejdiju dodaje da ima znaka da su “Srbi sa Kosova shvatili novu realnost, da su oni dio te realnosti i da će se više angažovati”.

“Dobra je činjenica da su oni u vladi i u palamentu Kosova i da ćemo zajedno graditi bolji život i budućnost za sve građane”, kaže Sejdiju.

XS
SM
MD
LG