Linkovi

Danas vam predstavljamo film “The Dark Knight”(Mračni vitez)


U svom hitu iz 2005. godine "Batman Begins", scenarista i reditelj Kristofer Nolan oživeo je popularnog strip junaka primenjujući pristup filmova takozvanog „crnog talasa". On se sada vraća sa nastavkom u kojem se maskirani borac protiv kriminala suočava sa jednim od nezaboravnih negativaca.

Gotam Siti, kao i mnoge druge urbane zajednice na svetu, je grad koji zlostavlja kriminalno podzemlje. Medjutim, ono što Gotam ima, a većina gradova nema, jeste Betmen - tajanstveni borac protiv kriminala koji iza maske i plašta nastoji da sakrije svoj pravi identitet:

Kao Brus Vejn, on je plejboj – milijarder, ali u haj-tek oklopu, sa super-sofisticiranim pomagalima koja samo jedan bogataš može da sebi priušti, on deluje mimo zakona kako bi zločince priveo pravdi.

Krstijan Bejl vraća se u ulozi Betmena I Brusa Vejna:

"On je usamljen, mnogo je propatio. Što se više daje Betmenu, to plaća skuplju cenu u svom privatnom životu, ali mislim da je zapravo postao zavistan o Betmenu. Dok je njegov ideal da ga ostavi iza sebe, mislim da zapravo ne može bez njega. Kroz čitav film postoji taj dualitet."

Novi lik na sceni u Gotamu je Aron Ekhart, kao okružni tužilac Harvi Dent, rešen da nasilje na ulicama okonča pomoću pravosudnog sistema, a ne uz pomoć osvetnika kao što je Betmen. Medjutim, Dent mora da se suoči sa bizarnom novom pretnjom gradu:

Kriminalac "Džoker" ne nosi masku, već klovnovsku šminku, kako bi pokrio groteskne ožiljke koji mu lice razvlače u trajni, zlokobni osmeh.

"Džoker je prosto presrećan što se sukobljava sa Betmenom, jer su svi ostali protivnici bili suviše laki za njega."

Kristijan Bejl dodaje da Džoker Betmena dovodi to tačke pucanja, I stalno drži u neizvesnosti šta će sledeće da učini. On kaže da je to tačno pristup koji je pokojni Hit Ledžer primenio gradeći lik ovog nezaboravnog zlikovca.

"Nismo želeli da imamo karikature. Nismo hteli da glumac proviruje iz kostima, namiguje publici u stilu: – "eh, kako se sjajno zabavljam glumeći ovog neobičnog lika". Hteli smo da ostanemo ozbiljni I dramatični u prikazu svake ličnosti. Hit je to sjajno uradio. Potpuno je uronio u lik Džokera I ostao u njemu. Kada je bio Džoker, on je to bio sa potpunom predanošću, i tumačio ga na način kako nije prikazan ranije."

Džek Nikolson je Džokeru dao teatralnost u Betmenu iz 1989. godine, a Cezar Romero ga je glumio sa odgovarajućom kemp-estetikom u TV seriji iz 1960-ih. Medjutim, scenarista I reditelj "Mračnog viteza", Kris Nolan, kaže da su on I Ledžer želeli da stvore svežeg, mračnijeg Džokera.

"Obojici nam je bilo jasno da će to biti nešto veoma drugačije od ranijih interpretacija … nešto veoma zastrašujuće, veoma realno i potencijalno opasno. Fokusirali smo se na ideju Džokera kao sile apsolutne anarhije, nekoga ko obožava haos, ko iskreno uživa u tome da razara svet oko seba. To je bio strah koji smo želeli da probudimo u publici. To je pretnja za koju smo želeli da prožima sve u filmu, a Hit je uspeo da spoji nekoliko različitih pristupa, i u tom procesu stvori već sad kultno, legendarno tumačenje Džokera. Džoker mora da bude legendarni lik, I Hit je to razumeo, ali nikada nije izgubio iz vida humanost njegovog lika. Džoker je stvarno ljudsko biće, i samim tim, veoma opasna sila."

"Mračni vitez" je poslednji film koji je Hit Ledžer dovršio, pre nego što je umro od slučajne prekomerne doze lekova u januaru ove godine. Imao je samo 28 godina, a ekipa Betmena je film posvetila njemu. U glumačkoj postavi je takodje Ser Majkl Kejn, koji se vraća u ulozi odanog batlera Brusa Vejna - Alfreda. Geri Oldman ponovo glumi poštenog policijskog detektiva Gordona, a Morgan Frimen je Lusijus Foks, koji dizajnira Betmenova "pomagala" I moćnu mašineriju kao što je Betmobil. Novi član postave je Megi Džilenhal, koja je preuzela ulogu Betmenove drugarice iz detinjstva i potencijalne devojke Rejčel Dos, koju je u filmu iz 2005. igrala Kejti Holms.

XS
SM
MD
LG