Linkovi

Peking se ubrzano priprema za početak Olimpijskih igara 2008.


Kineska prestonica ubrzano se priprema da dočeka goste, ali pitanja o zagađenosti vazduha, ljudskim pravima i slobodi medija još su u centru pažnje.

Čak i Veliki kineski zid priprema se za Olimpijadu. Duž 13 hiljada metara zida razapeto je umetničko delo nazvano "Olimpijski zmaj" sastavljeno od nacionalnih i regionalnih zastava 205 zemalja učesnica Olimpijade.

Kako je do njenog početka ostalo manje od mesec dana, završne pripreme su u punom jeku. Glavni stadion, poznat kao "ptičije gnezdo" i još 31 borilište već mesecima su spremni. Nedavno otvoreni glavni pres centar moći će da primi više od 20 hiljada novinara iz sveta. Funkcioner Međunarodnog olimpijskog komiteta, Hajn Ferbrugen, obišao je taj objekat.

"Ovo veličanstveno zdanje, zajedno sa Međunarodnim emisionim centrom, možda je jedan od najvažnijih objekata jer će iz njega biti emitovane priče o Pekingu 2008.," rekao je Ferbrugen.

U samom gradu sprovedene su mnoge modernizacije. Na primer, 57 miliona dolara utrošeno je za renoviranje 5 hiljada javnih toaleta.

Hiljade olimpijskih dobrovoljaca uvežbavaju engleski jezik i ponašanje prema strancima.

Ali još se pokreću pitanja o tome da li će Olimpijada poboljšati imidž Kine ili potvrditi izjave kritičara. Kineski funkcioneri upinju se da rasčiste vazduh u gradu, pošto su utrošili više od 15 milijardi dolara na mere protiv zagađivanja, uključujući selidbu nekih fabrika i ograničavanje saobraćaja tokom igara.

Pitanja o slobodi medija pokrenuta su kada su svetske TV mreže, posle plaćanja milijardi dolara za pravo prenosa uživo, saznale da će kineski funkcioneri moći da im cenzurišu sadržaj izveštaja sa trga Tijenanmen.

Grupe za ljudska prava iskoristile su interesovanje medija za Olimpijadu za skretanje pažnje na kršenja ljudskih prava u Kini. Amnesti internešenel nedavno je podneo kineskoj ambasadi u Parizu zahtev za oslobađanje političkih zatvorenika, sa 120 hiljada potpisa. Ta grupa kaže da je u Kini trenutno zatvoreno oko pola miliona ljudi bez optužnice ili suđenja. Stefan Oberajt je direktor Amnesti internešenela za Francusku.

"Kineska vlada treba da pokaže da je spremna da poštuje ljudska prava, pošto se ove godine Olimpijada održava u Kini.

Do sada, Kina je izbegla bilo kakve diplomatske neprijatnosti. Posle nagoveštaja da bi mogao da bojkotuje olimpijadu u znak protesta protiv kineske politike u Tibetu, francuski predsednik Nikola Sarkozi sada kaže da će prisustvovati otvaranju. Američki predsednik Džordž Buš takođe planira da dođe i kaže kako će svoju zabrinutost za ljudska prava direktno preneti kineskom predsedniku Huu Đintau

"Predsednik i ja smo neprestano razgovarali o ljudskim i političkim slobodama i on poznaje moja gledišta. Rekao sam mu: gospodine predsedniče meni nije potrebna Olimpijada da bih otvoreno razgovarao sa osobom sa kojom imam dobre odnose."

Uprkos nadama Kine da će iskoristiti Olimpijadu da bi se predstavila svetu kao moderna zemlja, još postoji zabrinutost da bi politika mogla da pokvari zabavu.

XS
SM
MD
LG