Linkovi

Mnogi poslodavci u SAD dozvoljavaju nedelju sa četiri radna dana


Mnogi Amerikanci vrlo jasno osećaju rastuće cene benzina, a taj pritisak se prenosi i na radna mesta. Umesto da im povećaju primanja poslodavci širom SAD dozvoljavaju zaposlenima da rade četiri dana u nedelji po deset sati, umesto uobičajenih pet puta po osam. Neki zaposleni, ali i vlada smatraju ovu ideju obostrano korisnim.

Sve više cena goriva, koje troše na prevoz do posla, Amerikanci zarađuju manje. Džon Čelendžer je rukovodilac firme koja pomaže radnicima da se prebace na druga radna mesta.

"Mnogo je skuplje doći na posao, zato zaposleni sada pitaju svoje poslodavaca kako će im pomoći da se to reši".

Grafički dizajner Kim Noa iz Južne Karoline troši 81 dolar nedeljno na gorivo, ali joj njen šef sada dozvoljava da radi četiri dana nedeljno. Zato sada plaća samo četrii dana vrtića za svoje dete.

"Štedim bar 20 do 30 dolara nedeljno".

Neki poslodavci podržavaju ideju. U istraživanju koje je obavila firma Džona Čelendžera, od 100 srednjih i velikih preduzeća, 57 odsto sada nude različite vidove pomoći zaposlenima: 20 odsto omogućuje zajednički prevoz, 18 odsto plaća markice, dok 14 odsto dozvoljava da radnici jedan dan nedeljno rade od kuće. A neki zvaničnici veruju da i gradovi štede novac u toj situaciji. Gradonačelnik Birmingema u Alabami Leri Lengford svim svojim zaposlenima omogućio je četvorodnevnu radnu nedelju.

"Ukoliko jednom nedeljno sklonite 3.500 ljudi s druma, sigurno štedite novac".

Jedna država na zapadu čak je usvojila nedelju sa četiri radna dana, što znači da 17.000 stanovnika Jute sada uživa u trodnevnom vikendu.

XS
SM
MD
LG