Linkovi

Danijel Frid: Pozdravili bi povratak srpskog ambasadora u Vašington


Pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju, Danijel Frid, kaže u ekskluzivnom razgovoru za Glas Amerike, da je Vašington podržao novu pro-evropsku vlast u Beogradu i da podržava integraciju Srbije u Evropsku uniju. Da bi ostvarila taj cilj, Srbija se - kaže Frid - ne smije izolovati.

FRID: Nadamo se da Srbija uviđa svoju evropsku buducnost. Želimo da vidimo Srbiju u Evropi. Nemamo zlih namjera prema novoj srpskoj vladi. Pozdravljamo njenu prozapadnu orijentaciju. Nemamo saglasnosti u vezi sa Kosovom, ali je na Srbiji da odluči šta želi. Može da se samoizoluje i ostane usamljena, sto neće vratiti Kosovo i neće pribiližiti Evropu. Sa druge strane, Srbija može da se opredijeli da se prikljucii Evropi, a jedini način da Srbija i Kosovo budu u jednoj političkoj kući, jeste da ta kuća bude zajednička evropska kuća.

GLAS AMERIKE: Znači, vi sugerišete da bi Srbija trebala da prizna Kosovo?

FRID: Nisam to rekao. Rekao sam da, u jednom trenutku, da bi se pridružila EU, to pitanje mora da bude riješeno. Ali da bi Srbija izašla na evropski put, potrebno je uraditi druge stvari. Postoje tvrdolinijaši, kriminalci i oni koji bi željeli da podstaknu nasilje na Kosovu i Srbija ne bi trebalo da ima bilo kakvu vezu sa tim ljudima. Ne smije podržati nasilje i radikalne elemente, koji žele nasilje i nerede. Srbija mora da izabere evropsku budućnost, a mi se nadamo da hoće.

GLAS AMERIKE: Predsjednik Srbije Boris Tadić je u intervjuu jednom nedjeljniku u Srbiji upravo ovih dana kazao da Srbija na putu evropskih integracija ne smije da zatvara vrata prema svijetu. Međutim, srpski ambasadori u značajnim državama na zapadu koje su priznale Kosovo, povučeni su u Beograd. Da li bi SAD pozdravile povratak srpskog ambasadora u Vašington i da li bi to pomoglo?

FRID: Svakako da bismo pozdravili povratak ambasadora Srbije. Željeli bi smo da sa Srbijom imamo najbolje moguće odnose. Nama je veoma žao što je naša ambasada u Beogradu bila napadnuta, ali razumijemo da aktuelna vlada Srbije neće dozvoliti da se tako nešto ponovi. Mi nismo tražili da srpski ambasador ode i naravno da bismo pozdravili njegov povratak.

GLAS AMERIKE: Rusija je ove nedjelje dva puta ponovila podršku stavu Srbije o Kosovu - prvo predsjednik Medvedev, a potom i šef diplomatije Lavrov, koji je između ostalog rekao i da će Moskva podržati inicijativu Srbije da se međunarodni sud pravde izjasni o legalitetu kosovske nezavisnosti. Šta vi mislite o toj inicijativi?

FRID: Smatram da ta inicijativa konfrontira Srbiju sa dvije trećine EU I mislim da to nije u interesu Srbije. Mislim da to nije korisno. Srbija mora da nađe put prema budućnosti, a ne da se drži proslošti. Jugoslavije nema, Austrogarske nema, Otomanskog carstva nema… Istorija može da bude okrutna i nefer, ali se kreće samo u jednom smjeru. Nadam se da će Srbija iskoristiti svaku šansu da se pridruži Evropi i da se neće zatvoriti u kavez koji je sama napravila. Srbija mora da gleda naprijed.

XS
SM
MD
LG