Linkovi

Kondoliza Rajs: Pred narodom Kosova dug put izgradnje  multietničke demokratije


Američki državni sekretar Kondoliza Rajs sastala se danas u Vašingtonu sa predsjednikom i premijerom Kosova, Fatmirom Sejdijuom i Hašimom Tačijem. Rajsova je nakon razgovora obećala da će Sjedinjene Države nastaviti da poržavaju Kosovo koje, kako je kazala, ima svijetlu budućnost.

Uz ocjenu da je riječ o istorijskom trenutku, državni sekretar Kondoliza Rajs čestitala je kosovskim liderima na napretku postignutom u prvim mjesecima nezavisnosti Kosovo. Rajsova je, nakon polusatnog susreta sa najvišim kosovskim zvaničnicima, obećala da će Sjedinjene Države nastaviti da podržavaju Kosovo dok izgrađuje multietničku vladu i demokratske institucije.

«Pred narodom Kosova je dug put izgradnje multietničke demokratije, ali sudeći po prvih nekoliko mjeseci on ima volju i odlučnost i posvećenost i sposobnost da to uradi i dok to budu radio imaće velikog prijatelja u SAD.»

Američki državni sekretar podsjetila je da je nezavisno Kosovo do sada priznalo više od 40 država i naglasila da je uvjerena da će ih biti još, dok Kosovo nastavlja da gradi demokratske i ekonomske institucije.

«Vjerujem da će Kosovo imati svijetlu budućnost ukoliko nastavi da se koncentriše na izgradnju multietničke demokratije, zaštitu manjina, vjerskih sloboda i izgradnju institucija koje mogu donijeti narodu ekonomske rezultate. I oni koji nijesu željeli da vide nezavisno Kosovo, razumjeće da ono postoji i da će tako biti u budućnosti, i Sjedinjene Države pokušaće da pomognu na bilo koji način. Želimo da imamo dobre odnose sa Srbijom, i podržali smo evropske namjere njenih vlasti. Budućnost i Srbije i Kosova je u Evropi, evropskom identitetu, domu, sprovođenju neophodnih reformi i postizanju stabilnosti kako bi bili dio evropske budućnosti.»

Predsjednik i premijer Kosova zahvalili su Sjedinjenim Državama na dugogodišnjoj podršci kosovskom narodu i njegovoj borbi za nezavisnost, slobodu i izgradnju države za sve građane.

«Ovo je izvanredna prilika da izrazimo našu odlučnost da nastavimo da radimo zajedno kako bi poboljšali odnose između dvije zemlje i u isto vrijeme izgradili Kosovo,koje će poštovati vrijednosti i biti država svih građana.»

Kosovski premijer Hašim Tači ocijenio je da je Kosovo zemlja mira i stabilnosti sa jasnom perspektivom razvoja i odličnim odnosima sa susjednim zemljama.

«U periodu od 6 mjeseci postigli smo napredak, koji su podržale SAD. Riješeno smo da budemo još uspješniji u budućnosti kako bi Kosovo moglo da postane dio porodice NATO i EU.»

O saradnji Kosova i Sjedinjenih Država, najviši kosovski zvaničnici će u ponedjeljak, 21. jula razgovarati sa američkim predsjednikom Džordžom Bušom. Na današnjoj pres konferenciji u Stejt Dipartmentu, saopšteno je da će prvi ambasador Sjedinjenih Država u Prištini biti dugogodišnji diplomata Tina Kajdanaou.

XS
SM
MD
LG