Linkovi

Krv sadrži bela krvna zrnca koja pomažu u borbi protiv infekcija


Svakog sekunda, nekome je negde potrebna krv. To bi mogao da bude neko ko je teško povredjen u nezgodi ili ratu ili neko kome je potrebna transfuzija da bi preživeo.

Svake godine, više od 80 miliona jedinica krvi sakupi se širom sveta. Jedinica je 450 mililitara, tako da i ako niste dobar matematičar, očigledno je da je u pitanju ogromna količina sakupljene krvi. Problem je što količina donirane krvi ne dostiže zahteve. Krv je sastavljena od crvenih krvnih zrnaca (eritrocita), belih krvnih zrnaca (leukocita) i trombocita. Oni se kreću kroz telo pomoću tečnosti koja se naziva plazma. Pacijentima je retko potrebna transfuzija cele krvi. Oni dobijaju ono što im je potrebno za njihovo odredjeno stanje ili bolest. Pol Šerlok je specijalista za krv iz američkog Crvenog krsta.

«U osnovi, oni će upotrebiti crvena krvna zrnca u akutnom traumatskom stanju».

Šerlok kaže da se crvena krvna zrnca koriste u slučajevima kada ljudi imaju obilno krvarenje. Crvena krvna zrnca sadrže hemoglobin, kompleks proteina bogatih gvoždjem, koji sprovode kiseonik kroz telo. Gvoždje daje krvi crvenu boju. Ljudima su takodje potrebna crvena krvna zrnca ako pate zbog bolesti krvi kao što su leukemija ili anemija. Krv takodje sadrži bela krvna zrnca koja pomažu u borbi protiv infekcija. Trombociti su takodje još jedan sastojak krvi važan za spasavanje života. Oni se stvaraju u koštanoj srži ali imaju kratak život. Šerlok kaže da su pacijentima koji su podvrgnuti hemoterapiji neophodni trombociti.

«I to je naravno zato što lekovi koje uzimaju utiču na koštanu srž. Oni su pogodjeni agensima hemoterapije. I zato je ljudima često potrebno mnogo trombocita, posebno pacijentima koji su imali transplantaciju koštane srži.

Trombociti su važni za zgrušavanje krvi.

«Ako ih ne bi imali dovoljno u svom sistemu, bili bi ste hemoragični i ne bi mogli da održite život».

Krvi uvek nema dovoljno. U Sjedinjenim Državama, samo mali broj onih koji mogu da doniraju krv, to i radi. Nedavno, američka Nacionalna fondacija za krv sprovela je istraživanje na pet hiljada američkih dobrovoljnih davalaca krvi kako bi saznala koji su njihovi motivi. Mnogi kažu da uživaju jer pomažu drugima i da im doniranje krvi pričinjava zadovoljstvo.

XS
SM
MD
LG