Linkovi

Medojević: Crna Gora ne bi ništa dobila brzim priznavanjem Kosova


Crna Gora u ovom trenutku ne bi ništa dobila brzim priznavanjem nezavisnosti Kosova, već bi to izazvalo čitav niz negativnih efekata, ocijenio je danas predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević.

Medojević smatra da bi "ekspresno" priznavanje nezavisnosti Kosova zvanične Podgorice u ovom trenutku značilo prije svega i pogoršanje odnosa sa Srbijom.

"Značilo bi i pogoršanje unutrašnje političke situacije u Crnoj Gori, podizanje tenzija, jačanje naciolnalističkih opcija, što dodatno može da dovede do nesporazuma i unutar opozicije. To su teme oko kojih se dosta razlikujemo", rekao je Medojević.

On je rekao da ne vidi da u ovom trenutku bilo ko zahtijeva od rukovodstva i Vlade Crne Gore da donese odluku o priznavanju Kosova niti je to priznavanje uslov za bilo kakve integracije.

Medojević.smatra da bi zato trebalo otvoriti konsultacije i sa Briselom i Beogradom, i da je sada to još lakše jer je u Srbiji formirana proevropska vlada.

"Nadam se da u ovom trenutku država ipak neće napraviti neki nepromišljeni potez, ali strahujemo, jer Đukanović očiglendo ima neki skriveni privatni interes da ekspresno prizna Kosovo, ili je ucijenjen od strane nekih centara međunarodne politike", rekao je Medojević.

Demokratska srpska stranka najoštrije je danas osudila izjavu ministra unutrašnjih poslova Jusufa Kalamperovića da će Crna Gora priznati kosovske pasoše.

''Više je nego izvjesno da će Crna Gora, zahvaljujući Vladi, biti prva susjedna država koja će, najvjerovatnije još u toku ove turističke sezone, nastojati da na volšeban način prizna tvorevinu Kosova'', kažu u DSS-u.

DSS traži da se javnosti Crne Gore objasni na osnovu kog propisa i ovlašćenja će ministar Kalamperović to učiniti?

XS
SM
MD
LG