Linkovi

SAD: Avioindustrija suočena sa krupnim ekonomskim nedaćama


Ponajviše zahvaljujući skupom gorivu. Predstavnici aviokompanija tražili su pomoć od Vašingtona. Danas, njihov je zahtev potkrepljen svežom statistikom.

Prema najnovijim podacima, drugi kvartal je doneo još jedan turbulentan talas nevolja za avioindustriju. Džon Minen je predstavnik udruženja avioprevoznika.

"Bukvalno gledamo kako nam se avioindustrija topi pred očima"

Na kongresnom pretresu, stavovi predstavnika aviokompanija zvučali su prilično alarmantno. Iznesene činjenice i pozivi da se špekulacije na tržištu nafte okončaju, ostavilo je vrlo jak utisak na zakonodavce iz obe stranke.

Ted Stivens je republikanski senator sa Aljaske.

"Administracija je, kad je reč o špekulantima, sakrila glavu u pesak. Moramo nešto učiniti da situacija bude pod kontroiom".

Demokrata iz Zapadne Virdžinije, senator Džej Rokefeler, nadovezao se sledećim upozorenjem:

"Verujem da je naš sistem komercijalne avijacije, iskreno, na ivici kolapsa."

Osam avioprevoznika je već van biznisa, dva su prijavila bankrotstvo, a dva su na putu da učine isto.

Aviokompanije otupštaju radnike, umanjuju broj letova, a troškove smanjuju i prestankom prikazivanja filmova.

Tu su i kreativne ideje da se zaradi više. Doplata za prtljag, doplata za korišćene milja za stalne mušterije, čak i prodaja reklamnog prostora na bording kartama.

Pitanje je međutim da li će se na taj način nadoknaditi minus nastao poskupljenjem goriva?

Neki eksperti uz sve to kažu da, čak i da barel nafte pojeftini i čitavih 100 dolara – to neće vratiti na posao otpuštene radnike niti tržišni kapacitet koji su kompanije imale.

U međuvremenu, Delta i pored svaga nastavlja pripreme za preuzimanje u nevolje zapalog NORTHWEST Erlajnsa – čime bi nastao najveći svetski avioprevoznik.

XS
SM
MD
LG