Linkovi

Seksualno aktivni tinejdžeri ponekad upadaju u ozbiljne nevolje


Seksualno aktivni tinejdžeri ponekad upadaju u ozbiljne nevolje – prerano postaju roditelji ili dobijaju polne bolesti. Kao alternative nude im se uzdržavanje od seksa ili seksualno obrazovanje. Međutim, časovi seksualnog obrazovanja umrajaju se u najkontroverznija pitanja u američkim školama i porodicama.

Seks je privatna stvar...Seks je deo našeg postojanja...Odrasli to pitanje uglavnom ignorišu ...To su neki od odgovora grupe mladih ljudi koji su u školi imali predmet seksualno obrazovanje i koji se zalažu za njegovo uvođenje u sve škole. Ono bi obuhvatalo razgovore o prednostima apstinencije ili upotrebe kontraceptivnih sredstava, o alternativnim načinima života, sidi i virusu HiV kao i o emocionalnim i psihološkim problemima sa kojima se suočavaju današnji tinejdžeri.

Apstinencija je samo jedna od tema seksualnog obrazovanja u američkim školama, za koje je u proteklih deset godina američka vlada odvojila milijardu i 300 miliona dolara. Međutim 17 saveznih država odbilo je tu pomoć zbog ograničenja nastavnog programa.

U Americi roditelji odlučuju o tome da li njihovo dete može ili ne može da sluša nastavu iz seksualnog obrazovanja. Neki roditelji na primer ne žele da njihovo dete učestvuje u kontroverznim diskusijama o homoseksualnosti ili alternativnim načinima života.

Ali, šta sami mladi misle o seksualnom obrazovanju?....

«Ulaskom u godine kada telo počinje da se menja mladi sve više postaju zainteresovani za suprotni, a ponekad i isti pol, a da za to nisu pripremljeni».

«Najbolji način zaštitite je, naravno, apstinencija, ali ako se ipak odlučite na seks onda treba koristiti kontracepciju, iako ima i drugih načina zaštite. Mladi zaslužuju da budu informisani kako bi doneli odgovorne odluke.»

«Statistika pokazuje da se mladi neće odlučiti na apstinenciju samo zato što im kažete: Uzdržavaj se.»

Statistika takođe pokazuje da 90 odsto onih koji obećaju da će apstinirati prekrše obećanje.

U Sjedinjenim državama 11 odsto novorođenčadi rađaju tinejdžerke. Iako je taj procenat počeo da opada, Amerika i Rusija uveliko prednjače u razvijenim zemljama. Drugi krupan problem je rasprostranjenost polnih bolesti među tinejdžerima. Heder Bunstra radi u institutu Gatmaker, ustanovi koja se bavi unapređivanjem zdravstvene zaštite pri seksualnim i reproduktivnim aktivnostima u svim delovima sveta.

«Polne bolesti su rasprostranjen problem u ovoj zemlji. U nedavnom izveštaju Centra za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti navodi se da svaka četvrta tinejdžerka ima neku polnu infekciju, od ozbiljnih do onih gotovo neprimetnih koje kasnije mogu da prerastu u nešto znatno ozbiljnije».

Čija je to greška?…Medija , političara, roditelja, društva, verskih ustanova?

«Pogledajte šta deca gledaju na televiziji. Seksi scena ima u svim programima».

«Ima mnogo načina da se mladi uključe u proces. Počinje sa preovlađujućim gledištima u društvu, unutar vlade i organizacija koje učestvuju u promeni tih gledišta. Stalno ponavljam da nije problem u mladima.»

Seksualno obrazovanje, zdravlje i dobrobit tinejdžera rasprostranjen je problem sa kojima se suočavaju kako Sjedinjene države tako i ostale zemlje. Javite nam kako se taj problem rešava kod vas.

XS
SM
MD
LG