Linkovi

Kandidati demokrata i republikanaca različito o strategiji u Iraku


Američki predsjednički kandidati Barak Obama i Džon Mekejn danas su iznijeli različite stavove u vezi sa nizom spoljnopolitičkih pitanja. Obama i Mekejn su se u svojim govorima međutim najviše usredredili na angažovanje američkih snaga u Iraku i Avganistanu.

Demokratski predsjednički kandidat Barak Obama kazao je će mu prioritet biti borba protiv Al Kaide I Talibana u Avganistanu. U govoru u međunarodnom trgovinskom centru “Ronald Regan”, Obama je istakao da je odluka Bušove administracije da prije godinu i po poveća broj američkih vojnika u Iraku ugrozila američke interese.

"Ovaj rat skreće našu pažnju od svih prijetnji s kojima se suočavamo i od velikog broja šansi koje bi mogli da iskoristimo. Takođe ugrožava našu bezbjednost, naš položaj u svijetu, vojsku, ekonomiju i resusrse koji su nam potrebni u susret izazovima 21. vijeka".

Demokratski predsjednički kandidat, koji bi uskoro trebalo da posjeti Irak i Avganistan, obećao je da će ostati pri planu da u roku od 16 mjeseci od preuzimanja položaja predsjednika povuče američke borbene trupe iz Iraka.

"Senator Mekejn već nedjeljama tvrdi da bi zbog pozitivnih rezultata povećanja broja vojnika trebalo da promijenim svoje obećanje da ću okončati rat. Međutim, tim argumentuma se pogrešno tumači ono što je potrebno za uspjeh u Iraku i ignoriše šira strateška situacija s kojom smo suočeni".

Republikanski predsednički kandidat Džon Mekejn je međutim na izbornom skupu u Albukerkiju u saveznoj državi Nju Meksiko kazao da on zna kako da dobije ratove i da bi za to primenio strategiju povećanja obima snaga u Iraku i Avganistanu. Mekejn je svog suparnika kritikovao rekavši da prerano iznio svoju strategiju.

"Senator Obama je danas govorio o svojim planovima za Irak i Avganistan i to prije nego što ih je posjetio, prije nego što je razgovarao sa generalom Petreusom, uvjerio se u napredak u Iraku ili prvi put posjetio Avganistan. Po mom mišljenju utvrđivanje činjeničnog stanja obično daje najbolje rezultate kada je situacija obrnuta - prvo procijenite situaciju na terenu, a onda predstavite novu strategiju".

Govoreći o sve većem nasilju u Avganistanu, i aktuelni predsjednik Džordž Buš, obećao je da će, ako to bude bilo potrebno, povećati broj američkih vojnika u toj zemlji.

«Oba ta fronta su važna za uspeh naše zemlje i moramo uspeti na oba mesta.»

XS
SM
MD
LG