Linkovi

Energetski magnat T. Bun Pikins promoviše energiju koju generiše vetar


Energetski magnat T. Bun Pikins, bez obzira što se obogatio na nafti, sada je deo nacionalne kampanje da se zemlja oslobodi zavisnosti od nafte i okrene obnovljivim izvorima energije.

U video poruci koja je emitovana na televiziji i internetu, T. Bun Pikins upozorava građane Sjedinjenih Država na rastuću energetsku krizu sa kojom je suočena zemlja.

«Nije nam potrebna dalja debata. Potrebni su nam akcija i plan i to mora da bude na vrhu prioriteta narednog predsednika i narednog saziva Kongresa. Zovem se T. Bun Pikins. Celog života sam bio naftaš, ali ovo je jedna od vanrednih situacija iz kojih se ne možemo izvući bušenjem».

U okviru svoje kampanje Pikins ukazuje da Sjedinjene Države šalju oko 700 milijardi dolara godišnje proizvođačima nafte u inostranstvu zato što američka potražnja daleko prevazilazi domaću proizvodnju. U predavnajima koje je postavio na internet, Pikins objašnjava kako bi upotreba nafte mogla da bude smanjena time što bi se 22 odsto energije stečene putem generatora na prirodni gas, prebacilo na generatore na vetar, taj ušteđeni prirodni gas koristio za prevoz.

«Tih 22 odsto energije ćemo stvoriti pomoću vetra i time uštedeti 22 odsto prirodnog gasa. Znamo da gas može da se koristi u prevozi, jer na svetu postoji osam miliona vozila koja trenutno rade na prirodni gas».

Pikins takođe ukazuje da bi se time uštedelo 300 milijardi dolara godišnje.

Međutim, Pikins je naljutio mnoge svoje kolege u naftnom biznisu sugestijom da odgovor svakako NIJE traganje za novim izvorima nafte u Americi. Brajan Kenedi iz Instituta za energetska istraživanja kaže da je Pikins otišao predaleko kad je odbacio ideju o novim bušotinama na teritoriji Sjedinjenih Država. Kenedi podržava apel predsednika Buša da se nafta traži i eksploatiše nadomak američkih obala, u oblastima gde je Kongres uveo zabranu bušenja. Kenedi takođe ukazuje:

«Naša ekonomija će u doglednoj budućnosti biti bazirana na petrohemiji. Pretvarati se da to nije slučaj, bez obzira što se neki ljudi zbog toga dobro osećaju, biće veoma štetno za našu ekonomiju i naše potrošače».

Pikinsov plan da se automobili voze na prirodni gas umesto benzin takođe je suočen sa kritikom. Proizvođači motornih vozila nisu prihvatili tu ideju uprkos brojnim nastojanjima Pikinsa da ih u to uveri. Gal Luft, direktor instituta za Analizu globalne bezbednosti, smatra da su resursi prirodnog gasa takođe ograničeni:

«Nije mi nije jasno gde je strateška dobit u prebacivanju miliona i miliona automobila sa jednog resursa na drugi, kada su oba resursa problematična».

Luft ukazuje da će korišćenje prirodnog gasa kao automobilskog goriva vrlo brzo ponovo dovesti Ameriku u poziciju zavisnosti od uvoza. On smatra da bi bolja strategija bila odustajanje od zavisnosti od fosilnih goriva, promocijom širokog spektra alternativa i dodaje:

«Otvorimo tržište i dopustimo konkurenciju nekoliko energetskih izvora. Kad jednom uspostavimo tu konkurenciju, tržište će se iskristalisati na ekonomski razuman način i - nadajmo se - pobediće energetski izvori koje možemo da proizvodimo u našoj zemlji».

Energija je postala najvažnija tema na ovogodišnjim predsedničkim izborima. T. Bun Pikins bi, doduše, želeo da to pitanje bude u još užem fokusu. On planira da se sastane sa funkcionerima u Vašingtonu u cilju promocije pomenutog plana i oslanja se na svoju reklamnu kampanju da dobije podršku javnosti.

XS
SM
MD
LG