Linkovi

Pjongjang prihvatio verifikaciju obustave nuklearnog programa


Severna Koreja obećala je da će u narednih nekoliko meseci okončati gašenje svog najvećeg nuklearnog postrojenja. Zauzvrat, ostale učesnice pregovora obezbediće Pjongjangu gorivo i drugu ekonomsku pomoć.

Taj sporazum najavljen je u zajedničkom saopštenju objavljenom danas u Pekingu, po završetku trodnevnih razgovora. U istom saopštenju navodi se da će Severna Koreja dovršiti onesposobljavanje svog nukelarnog postrojenja u Jongbjonu do kraja oktobra. U zamenu za to, na isti dan, osiromašeni Pjongjang će primiti milion tona teškog lož ulja.

Šest država koje su potpisale sporazum o razoružanju su Sjedinjene Države, Severna Koreja, Kina, Južna Korej , Japan i Rusija. Vodeći kineski pregovarač, Vu Davei objavio je dugu listu mera koje se tiču procesa verifikacije.

On kaže da mere obuhvataju posete međunarodnih inspektora tim objektima, pregledanje dokumentacije, razgovore sa tehničkim osobljem i druge mere, o kojim su šest zemalja postigne jednoglasni dogovor.

Američki pregovarač Kristofer Hil je ranije rekao novinarima da je glavna zabrinutost Vašingtona potvrda severno-korejskog izveštaja o nuklearnim aktivnostima Pjongjanga.

«Ne tražimo ništa neobično. Tražimo stvari koje se rade širom sveta. Želimo bazične standardne pakete o tome kako verifikovati ovakvu vrstu nukelarnog programa».

Pjongjang je prošlog meseca dostavio Kini, kako tvrdi, kompletnu deklaraciju svojih nuklearnih aktivnosti, što je bilo šest meseci po isteku krajnjeg roka, odnosno kraja 2007. Dan kasnije, Severna Koreja je uništila glavni toranj za hlađenje u Jongbjonu, nuklearnom postrojenju na bazi plutonijuma.

Jedan od poteza za koji se smatra da je doprineo postizanju sporazuma je i nedavno saopštenje Sjedinjenih Država da će Vašington skinuti Severnu Koreju sa liste država sponzora terorizma i ukinuti ekonomske sankcije zavedene Pjongjangu u skladu sa Zakonom o trgovini sa neprijateljem. Ši Jinhong, profesor međunarodnih odnosa na Narodnom univerzitetu u Pekingu, pozdravio je, kako ih opisuje, kompromise koji su doveli do «velikog napretka».

«Ako razmotrimo kako je u prošlosti bilo teško postići napredak po pitanju nuklearnog problema Severne Koreje, mislimo da je ovo možda najveći napredak. Međutim, s druge strane, pred nama je i dalje dug i težak put, ako želimo da postignemo kompletnu denuklearizaciju, što želi međunarodna zajednica».

Ši smatra da je jedno od vodećih nerešenih pitanja u vezi sa nuklearnim aktivnostima verifikacija da li Pjongjang zaista ima program za visoko obogaćivanje uranijuma, pored opšte-poznatog programa za plutonijum. On takođe dodaje da međunarodna zajednica želi više da zna o severno- korejskoj nuklearnoj saradnji sa drugim zemljama, uključujući Siriju.

XS
SM
MD
LG