Linkovi

Potpisan sporazum o izgradnji američke radarske stanice u Češkoj


Sjedinjene Države i Češka republika su potpisale sporazum koji će omogućiti izgradnju dela američkog antiraketnog štita u Evropi.

Američki državni sekretar Kondoliza Rajs i češki ministar inostranih poslova Karel Švarcenberg potpisali su sporazum o izgradnji radarske stanice jugozapadno od Praga, kao dela raketnog odbrambenog sistema čija svrha je, kako navode Sjedinjene Države, odbrana od raketa koje bi mogle da lansiraju Iran ili Severna Koreja.

Pored radarskog sistema u Češkoj republici, Sjedinjene Države planiraju da stacioniraju 10 presretačkih raketa u Poljskoj. Vašington želi da ti objekti budu operativni već 2012. godine.

Navodno su u toku i razgovori o stacioniranju do 250 američkih vojnika u češkoj vojnoj bazi u Brdiju, koji bi upravljali radarskom stanicom.

Medjutim, sporazum se suočava sa velikim političkim preprekama. Kao prvo, trebalo bi da ga ratifikuje podeljeni češki parlament, u kojem vlada kontroliše samo polovinu od ukupno 200 poslaničkih mesta.

Pored toga ankete o javnom mnjenju ukazuju da se dve trećine Čeha protive tom projektu pa je već bilo demonstracija i štrajkova gladju protiv tog plana.

Analitičari navode da u Češkoj vlada rasprostranjeno nepoverenje prema stranim silama. Ta zemlja ove godine obeležava 40 godišnjicu invazije od strane Sovjetskog Saveza, kojom je slomljen period političkih i ekonomskih reformi poznat kao praško proleće.

Druga briga je rusko protivljenje tom raketnom odbrambenom sistemu, jer Rusija smatra da bi on ugrozio njenu bezbednost. Moskva je zapretila da će usmeriti sopstvene, mogućno i nuklearne rakete, na svaku eventualnu bazu u Češkoj republici ili Poljskoj.

Medjutim, na konferenciji za štampu, sekretar Rajs je nastojala da ublaži te zabrinutosti, rekavši da od raketnog odbrambenog sistema neće imati koristi samo Sjedinjene Države:

«Ovaj odbrambeni sporazum je jedan od značajnih stubova ne samo bezbednost Sjedinjenih Država i Češke republike, već i bezbednosti NATOa i medjunarodne zajednice u celini, jer smo zaista suočeni sa ozbiljnim pretnjama.»

Kondoliza Rajs je isključila mogućnost posete susednoj Poljskoj, pošto su razgovori u Varšavi po svemu sudeći prekinuti zbog zahteva te zemlje da joj Sjedinjene Države kao kompenzaciju isplate milijarde dolara za modernizaciju armije i sistema protivvazdušne odbrane. Sekretar Rajs je ranije rekla da su pregovori bili konstruktivni, ali nije htela da iznese predviđanje da li će dve strane postići sporazum. U nastavku posete Evropi ona ove nedelje još obilazi Bugarsku i Gruziju.

XS
SM
MD
LG