Linkovi

Desetine mrtvih u samoubilačkom bombaškom napadu pred ambasadom Indije u Kabulu


Vlasti u Avganistanu potvrdile su da je u samoubilačkom napadu atomobilom-bombom ispred ambasade Indije u Kabulu poginula najmanje 41 osoba, dok ih je više od 140 ranjeno.

Među ubijenima je i četvoro indijskih državljana.

Za sada, niko nije preuzeo odgovornost za napad, ali ministarstvo unutrašnjih poslova vjeruje da je napad koordinisan sa "aktivnim obavještajnim krugovima u regionu." Za neke od napada na avganistanskoj teritoriji, zvanični Kabul je u prošlosti teretio agente iz susjednog Pakistana.

U Vašingtonu, portparol Bijele kuće Gordon Džondro osudio je napad nazvavši ga "nepotrebnim aktom nasilja". Avganistanski predsjednik Hamid Karzai takođe je osudio napad za koji je optužio militante "koji žele da naškode prijateljstvu Avganistana i Indije".

Indija ima bliske odnose sa vlastima u Kabulu i finansira nekoliko infrastrukturnih projekata u zemlji.

U nedjelju su u napadu koalicione avijacije u pokrajini Nangarhar poginula 22 avganistanska civila. Polciija tvrdi da su žrtve bile gosti na jednoj svadbi kod pakistanske granice. Lokalni zvaničnici kažu da je među rtvama 10 žena i 10 djece.

Koalicione snage su saopštile da su meta napada bili ekstremisti i da u oblasti u kojoj je izvršen napad nije bilo žena i djece.

XS
SM
MD
LG