Linkovi

Beograd: Srbija bi u ponedeljak trebalo da dobije novu vladu


Novi ministarski kabinet formiraće stranke okupljene oko koalicionih lista demokrata i socijalista, a mandatar za sastav vlade Mirko Cvetković će na sednici Parlamenta, osim sastava, predložiti i program rada Vlade.

Direktor Balkanskog fonda za demokratiju Ivan Vejvoda izjavio da od nove vlade Srbije očekuje aktivnu i snažnu proevropsku spoljnu politiku koja bi omogućila dobijanje statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, ako ne do kraja ove godine, onda u prvih šest meseci 2009. godine. Vejvoda veruje da će nova vlada nastaviti dosadašnju politiku intenzivne regionalne saradnje i razvoja bilateralnih odnosima sa susedima, što je takođe deo obaveza koje Srbija mora da ispuni da bi se priključila Evropskoj uniji. Očekujem da posle formiranja Vlade ambasadori koji su povučeni u Beograd na konsultacije, budu u najskorijem roku vraćeni na svoja mesta u evropske i druge prestonice, kako bi mogli da budu glas Srbije u tim zemljama, rekao je Vejvoda.

I austrijski stručnjak za lobiranje i javne poslove Piter Hoheger smatra da je formiranje nove vlade pravi trenutak da Srbija započne popravljanje imidža kako bi brže ušla u Evropsku uniju. Ključne poruke za popravljanje imidža države moraju da prenesu obrazovani i kredibilni političari, sugeriše Hoheger i dodaje da je bitno da većina ljudi u državi bude za učlanjenje u EU, a zatim i da političari zajednički stanu iza tog cilja, a ne da se šalju suprotstavljene poruke u međunarodnu javnost. Političari moraju da budu spremni da razgovoraju sa medijima i objasne proces reformi kroz koji Srbija prolazi, da pričaju o onome što je postignuto i onome što još nije urađeno i zašto je to problem i na taj način stiču kredibilitet, rekao je Hoheger.


XS
SM
MD
LG