Linkovi

Hamas suspendovao razgovore o razmeni zatvorenika sa Izraelom


Ekstremisti Hamasa iz Pojasa Gaze suspendovali su razgovore o razmeni zarobljenika sa Izraelom kojom bi u zamenu za jednog izraelskog vojnika bilo osloboeđno na stotine Palestinaca.

Hamas je objavio da suspenduje razgovore o razmeni zarobljenika pošto je Izrael doneo odluku da granične prelaze sa Pojasom Gaze ostavi zatvorene za teretna vozila – kao odmazdu za nove raketne napade palestinskih ekstremista na južni Izrael.

Ti razgovori trebalo je da dodvedu do oslobodjenja izraelskog vojnika Gilada Šalita, kojeg su pre dve godine palestinski ekstremisti zarobili u pograničnoj postaji u Gazi. Egipat posreduje u razgovorima, kojim bi Šalit bio oslobođen u zamenu za stotine palestinskih zatvorenika, koje drži Izrael.

Govoreći preko prevodioca, predstavnik Hamasa Sami Abu Zuhri istakao je da to što je Izrael zatvorio prelaze predstavlja kršenje primirja u Gazi, Izraela i palestinskih ekstremista, koje je stupilo na snagu 19. juna.

«Hamas je odlučio da suspenduje pregovore o oslobađanju Šalita zbog zatvaranja graničnih prelaza, koje predstavlja kršenje odredbi primirja», rekao je Zuhri.

Nova runda pregovora o oslobađanju Šalita trebalo je da bude održana danas u Kairu. Predstavnik izraelske vojske saopštio je da je najnovije zatvaranje granice, koje je stupilo na snagu u utorak, bilo izazvano kontinuiranom raketnom paljbom koja, kako je naveo, predstavlja kršenje primirja.

Primirjem se predviđa da palestinski ekstremisti obustave ispaljivanje projektila na Izrael i da jevrejska država otvori granične prelaze u Gazu. Po završetku razmene zarobljenika, Egipat je obećao da će ponovo otvoriti svoje granične prelaze sa Gazom u Rafi.

U međuvremenu, izraelski ministar odbrane Ehud Barak izdao je naređenje o rušenju domova dvojice Arapa iz istočnog Jerusalima, koji su izvršili napade na Izraelce. Te kuće pripadaju porodicama čoveka, koji je u martu ubio osam učenika jevrejske verske škole i čoveka koji je u sredu ubio trojicu Izraelaca buldožerom u centru Jerusalima. Izraelski sekretar za pravosuđe doneo je odluku da se te kuće mogu srušiti, ali je podvukao da to može da dovede do «značajnih pravnih problema». Grupe za zaštitu ljudskih prava najavile su da će uložiti žalbu na naređenje o rušenju kuća.

XS
SM
MD
LG