Linkovi

Danijel Frid: SAD zadovoljne napretkom na Kosovu posle sticanja nezavisnosti


Pomoćnik američkog državnog sekretara, Danijel Frid, izrazio je juče zadovoljstvo razvojem događaja na Kosovu posle sticanja nezavisnosti. Ali on je dodao da još mnogo toga treba uraditi.

Najviši funkcioner Stejt departmenta za evropske odnose, Danijel Frid, kaže da su relativni mir i politički napredak na Kosovu, od februara, ućutkali kritičare koji su predviđali mračne događaje, uključujući etničko nasilje i reke izbeglica. Ali Frid je priznao da se pred nejakom državom nalaze još mnogi izazovi kao što je slaba privreda, nemiri na severu Kosova i politički prkos, za koji kaže da je možda inspirisan od strane političara u Beogradu. U razgovoru sa novinarima Frid je rekao da su nezavisnost Kosova do sada priznale 43 zemlje, među kojima su Sjedinjene Države, većina evropskih zemalja i većina zemalja članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. Odgovarajući na pitanja on je odbacio gledište da će odbijanje Rusije da prizna Kosovo i njeno protivljenje da dozvoli priznavanje od strane Saveta bezbednosti, dovesti do toga da Kosovo večito ostane u statusu poludržavnost.

"To je jedna potpuno nezavisna država, bez obzira da li postoji rezolucija Ujedinjenih nacija o tome. Ona je nezavisna i kao takva je priznata od strane dve trećine, od Evrope, Japana, Australije. To je nezavisna država. Veoma mi je žao što je Rusija odlučila da oteža, umesto da olakša situaciju, jer otežavanjem ugrožava stabilnost i ugrožava evropsku budućnost Srbije. To ne doprinosi poboljšanju."

Frid je rekao kako se nada da će vremenom Moskva popustiti i manje otežavati situaciju u vezi sa Kosovom i da neće sprečiti novu, umerenu vladu u Beogradu da ostvari svoju, kako je rekao, evropsku budućnost.

Pomoćnik državnog sekretara je odbacio skupštinu koju su Srbi na severu Kosova osnovali prošlog meseca, rekavši da ona nema legalni status. On je dodao da su mnogi kosovski Srbi spremni da prihvate novu političku stvarnost ali da su uplašeni zbog, kako je to nazvao, razularenog siledžijstva srpskih ekstremista, od kojih neki dolaze na Kosovo iz Srbije.

"Srbi prelaze granicu i ponekad je teško reći da li su to neki privatni nacionalisti, polupovezani sa vladom, ili su u direktnoj vezi sa njom. Izgleda da ima i jednih i drugih, ali Srbi ne bi trebalo da ih šalju niti da podržavaju takvo ponašanje. To je neodgovorno. Nadamo se da će se nova vlada ponašati odgovorno."

Frid je dodao da će na konferenciji zemalja donatora Kosovu, koja će biti održana krajem iduće nedelje, Sjedinjene Države odvojiti 400 miliona dolara na ime pomoći tokom naredne četiri godine. On je izneo očekivanje da će na konferenciji biti prikupljeno više od milijardu dolara za oživljavanje privrede nove države - jedne od najsiromašnijih u Evropi, sa stopom nezaposlenosti od oko 40 odsto.

XS
SM
MD
LG