Linkovi

Volstrit započeo drugu polovinu godine padom vrednosti akcija


Volstrit je juče započeo drugu polovinu godine padom vrednosti akcija od 20 odsto u odnosu na vrhunac dostignut u oktobru prošle godine kada je vodeći indeks Dau Džons po prvi put premašio 14 hiljada poena. Uprkos delimičnom oporavku krajem dana, stanje na njujorškoj berzi nije sjajno dok cene nafte dostižu nove rekorde.

Početak trećeg kvartala ove godine nije doneo olakšanje potrošačima na benzinskim pumpama, kao ni investitorima na Volstritu. Cene hrane takodje rastu, broj gradjevinskih projekata se smanjuje, a prosečna cena kuća opada. Predsednik investicione firme "Black Rock", Bob Dol, za takvo stanje krivi nezapamćeno visoke cene nafte.

"Postoji takoreći direktna povezanost izmedju stanja na berzi i cena nafte, gotovo korak po korak," kaže on.

Cene nafte obaraju rekorde skoro svake sedmice, dok Amerikanci voze manje nego pre godinu dana i kupuju manje džipova i kamioneta. Analitičar Greg Mekbrajd iz firme "Bankrate.com" kaže da je poverenje potrošača znatno opalo.

"Potrošači su u epicentru ovog zastoja ekonomije. Oni to osećaju kroz pad vrednosti kuća i, naravno, na benzinskoim pumpama, kao i u supermarketima."

Posledica kombinovanog uticaja rastućih cena nafte i krize na kreditnom i tržištu nekretnina je i konstantni pad vrednosti akcija. Od oktobra indeks Dau Džons koji obuhvata vodeće američke kompanije opao je za preko 20 odsto. Za ekonomiste to znači ulazak u takozvano "medvedje tržište", odnosno trište u ozbiljnoj krizi.

"Mislim da potrošači i ne moraju da znaju da je berza pala za 20 odsto da bi bili svesni da se nalaze u vrlo teškoj situaciji," kaže analitičar Glen Mekbrajd.

Sumornoj atmosferi doprineo je i izveštaj prema kojem su proizvodjači prošlog meseca plaćali više za sirovine dok je potražnja za njihovim proizvodima istovremeno opala. Očekuje se da će sutrašnji vladin izveštaj o nezaposlenosti doneti i nova razočarenja. Od januara, američka ekonomija je izgubila preko 300 hiljada radnih mesta.

XS
SM
MD
LG