Linkovi

Srbija ponovo bez ministarstva za ljudska i manjinska prava?


Nastavlja se parlamentarna debata o zakonima neophodnim za formiranje nove Vlade, a opozicija nezadovoljna predloženim rešenjima podnela 95 amandmana.

Među primedbama opozicije, ali i javnosti je i ona o velikom broju ministarstava, što je navelo poslaničku grupu koalicije "Za evropsku Srbiju" da podnese amandman na Predlog zakona o ministarstvima kojim je predložila da resor za ljudska i manjinska prava ne bude posebno ministarstvo već da se pripoji Ministarstvu pravde.

Time bi broj ministarstava u novoj vladi bio smanjen na 23, ali tim predlogom nezadovoljni su predstavnici manjina koji smatraju da je to ministarstvo potrebno.

Šef poslaničke grupe manjina Balint Pastor izjavio je da predstavnike manjina niko tim povodom nije konsultovao i istakao da će ukoliko to ministarstvo ne bude formirano, Savez vojvođanskih Mađara preispitati podršku Predlogu zakona o ministarstvima. I poslanik Koalicije Albanaca Preševske doline Riza Halimi takođe je istakao da Ministarstvo za ljudska i manjinska prava treba da postoji i ocenio da to što predlagač suštinski menja Predlog zakona o ministarstvima ne liči na ozbiljnu politiku u odnosu na manjine.

Bez obzira na broj amandmana i dužinu parlamentarne rasprave očekuje se da izbor nove Vlade bude na dnevnom redu Skupštine u petak. Vlada je kao jedan od prioriteta svog rada najavila nastavak i ubrzanje evropskih integracija.

Ambasador Francuske, zemlje koja je preuzela predsedavanje Evopskom unijom, Žan Fransoa Teral izjavio je da će i Unija i Francuska pomoći novoj vladi u Beogradu da ostvari ciljeve koje je postavila u pridruživanju EU.

Međutim, ambasador Teral je upozorio da je na vlastima u Beogradu da preduzmu neophodne korake za brže približavanje Evropskoj uniji i podsetio da je uslov za nastavak pridruživanja puna saradnja Srbije sa Haškim tribunalom. Često smo ponavljali da Srbija nije svesna svega dobroga što bi moglo da se desi kada bi se general, čije ime neću citirati, našao u Hagu, rekao je francuski ambasador.

XS
SM
MD
LG