Linkovi

Kukuruz poskupeo posle poplava na američkom Srednjem zapadu


Posle višenedeljnih jakih kiša i katastrofalnih poplava na srednjem zapadu Sjedinjenih Država, cene kukuruza naglo su porasle prošle nedelje, dostigavši 315 dolara po metričkoj toni. Potražnja za kukuruzom je porasla, jer se od nje proizvodi obavezni aditiv benzinu - etanol, čija proizvodnja se u Americi subvencioniše.

Iako u ovom delu Ajove nije bilo poplava, jake kiše nanele su štetu zasejanim poljima, učinivši ih isuviše vlažnim za obrađivanje. Farmer Majlo Rafkorn kaže da mu je voda teško oštetila useve.

”Ova njiva posejana je krajem aprila i vrlo sporo napreduje. Vidite kako je nejednako. Tamo gde ima vode biljke su manje,“ kaže Rafkorn, dodajući da su ga više otkupne cene ipak navele da poseje još.

”Nadam se da mi optimizam nije uzaludan jer cene su zaista više.“

Ali njegov sused, Lari King, kaže da će zaradu smanjiti veći troškovi setve.

”I đubrivo i nafta su skuplji“ kaže on, dodajući da će kasna naknadna setva takođe smanjiti prinos.

Drugi faktor koji diže cene kukuruza je etanol. Čak i pre poplava, poskupljenje kukuruza izazivalo je poskupljenje stočne hrane. Guverner Teksasa, Rik Peri, kaže da veći troškovi navode farmere da napuštaju njive, pa je tražio od Kongresa da smanji obaveznu proizvodnju etanola na plovinu.

”Obaveza proizvodnje obnovljivog goriva bila je dobra ideja pre pet godina, ali više nije, jer teško pogađa američke porodice,“ kaže Peri.

Potpredsednik Američke koalicije za etanol, Brajan Dženings, iz Su folsa, u Južnoj Dakoti, protivi se tom gledištu.

”Etanol učestvuje u inflaciji cena hrane sa svega dva do tri odsto. To znači da 97 odsto tog problema dolazi od nečeg drugog.“ kaže Dženings, dodajući da je najveći krivac cena dizela. On kaže da je prerano reći da li će i poplave uticati na proizvodnju etanola.

”Pažljivo pratimo vreme, ali niko ne može da kontroliše prirodu. Uragani i poplave su 2005. naneli veliku štetu petroindustriji,“ kaže Dženings.

Niko nije više svestan nepredvidivosti prirode od farmera. Majlo Rafkorn napominje da se potrošači nisu brinuli kada su farmeri zbog niskih cena jedva opstajali.

”Iako se tržište u poslednje vreme mnogo bolje prilagođava onome što se događa, mislim da efekat na cene hrane nije baš tako dramatičan,“ kaže Rafkorn.

Američki Sekretarijat za poljoprivredu će narednih nedelja objaviti procenu ovogodišnjih prinosa koja bi mogla da nagovesti kakve bi se cene mogle očekivati u vreme setve.

XS
SM
MD
LG