Linkovi

Krize na kreditnom i tržištu nekretnina predstavljaju problem za potrošače


Mnogi Amerikanci se ovih dana ne suočavaju samo sa problemima sa nekretninama i hipotekama, već i sa uvećanim dugovima na kreditnim karticama. Jedna analiza lista "USA Today" pokazala je da je do porasta duga na kreditnim karticama od 2001. do 2006. došlo delom i zbog porasta vrednosti kuća pod hipotekama koje su korišćene i za dobijanje novih zajmova. Neki akitivisti za zaštitu prava potrošača za to krive i banke tvrdeći da su namamljivale potrošače u nove dugove iz kojih sada ne mogu da se izvuku.

Dok cene kuća padaju u mnogim delovima Amerike, dugovi na kreditnim karticama rastu. Džon Laperč kaže da je za vreme buma na tržištu nekretnina sa porastom vrednosti njegove kuće rastao i dozvoljeni limit na njegovim kreditnim karticama.

"Imao sam limit od hiljadu dolara. Odjednom, on je porastao na 14 hiljada."

Laperč kaže da nikada nije tražio da mu se kredit na karticama poveća, ali priznaje da ga je koristio. Sada ukupno duguje 78 hiljada dolara.

U izveštaju lista "USA Today" navodi se da su kreditne kompanije tiho povećale limite na svojim karticama u proseku za 17 odsto - na preko osam hiljada dolara po kartici - u periodu izmedju 2001 i 2006. U izveštaju se zatim navodi da su banke potom savetovale potrošačima koji nisu mogli da otplaćuju svoje dugove da se zaduže na osnovu otplaćene vrednosti svojih kuća.

Trevis Planket iz Američke federacije potrošača kaže da se radi o kreditnoj zamki.

"U mnogim slučajevima, potorošači nisu iskoristili te zajmove da bi otplatili dug sa kreditnih kartica već su povećali i taj dug - to je začarani krug."

Sada, pošto se vrednost kuća smanjila, kućevlasnici poput Kene Bejker imaju ne samo dugove na kreditnim karticama već i nove dugove zbog zajmova koje su uzeli da bi ih otplatili.

"Verovatno ukupno dugujem oko 140 hiljada dolara," kaže ona.

Predstavnik bankarskog udruženja, Džejms Česen kaže da za to krivi isključivo potrošači.

"Mislim da je suštinsko pitanje da li su dužnici bili dovoljno razboriti da ne preteraju. Mnogi su tretirali svoje kuće kao bankomate."

"Banke su im dale te bankomate - koje nisu mogli da priušte," kaže kongresmenka iz Njujorka Kerolin Maloni, koja se zalaže za zakon o pravima vlasnika kreditnih katica.Ta zaštita bi, medjutim, mogla da dodje suviše kasno. Federalne rezerve su saopštile da su vlasnici ukupno pozajmili 538 milijardi dolara na račun svojih kuća izmedju 2001. i 2006. da bi otplatili dugove sa kreditnih kartica i druge zajmove.

XS
SM
MD
LG