Linkovi

Rim: Italijanska vlada predlaže imunitet za svoje najviše funkcionere


Vlada italijanskog premijera Silvija Berluskonija predložila je zakon prema kome bi najviši funkcioneri uživali imunitet dok su na položajima. Opozicija kaže da taj predlog, o kome parlament tek treba da glasa, ima za cilj da zaštiti Berluskonija od državnih tužilaca.

Predlog zakona o imunitetu predstavlja revidiranu verziju zakona iz 2003. godine, koji je u to vreme na kratko zaustavio suđenje Berluskoniju za korupciju, pre nego što je Ustavni sud presudio da je zakon neustavan. Ovoga puta je velika verovatnoća da će predlog biti usvojen u oba doma parlamenta, u kojima vladajuća umereno desničarska vlada ima solidnu većinu. Ministri u vladi, kao što je ministar pravosuđa, Anđelino Alfano, izrazili su nadu da opozicija možda neće glasati protiv zakonskog predloga.

Alfano je rekao da se tim predlogom regulišu odnosi između najviših državnih funkcionera i sudova, u vreme dok su na položajima, i da bi zato trebalo da dobije široku podršku u parlamentu. Alfano insistira da bi novi zakon omogućio najvišim funkcionerima da bez briga obavljaju svoj posao. Ministar odbrane Injacio la Rusa takođe je branio predlog zakona, rekavši da su prilikom njegove izrade uzete u obzir sve moguće primedbe.

La Rusa je pohvalio ministra pravosuđa, rekavši da je sjajno pripremio ovaj zakonski predlog i da je nemoguće kritikovati ga da je neustavan. Prema tom nacrtu, imunitet od sudskog gonjenja imali bi italijanski predsednik, premijer i predsedavajući oba doma parlamenta. Takođe bi bili zamrznuti svi sudski postupci dok su funkcioneri na položaju. Članovi opozicije odmah su kritikovali ovaj zakonski predlog rekavši da predstavlja pokušaj zaštite Berluskonija, kome se trenutno sudi u jednom sudu u Milanu za korupciju

Ana Finokjaro, iz opozicione Demokratske stranke, rekla je da zakon ne bi trebalo da stupi na snagu tokom ovog sastava skupštine, jer bi to značilo da Italija ima sistem koji donosi zakone radi lične koristi premijera. Ona je dodala da bi za Berluskonija bilo manje rizično da se mirno suoči sa sudijama. Bivši sudija Antonio di Pjetro, jedan od najžešćih Berluskonijevih kritičara, kaže da će se njegova Stranka italijanskih vrednosti najsnažnije odupreti zakonu o imunitetu.

Di Pjetro kaže da će članovi njegove stranke ponovo predložiti održavanje referenduma, jer se građanima mora dati mogućnost da kažu da li je ispravno da oni koji upravljaju zemljom ne mogu da budu izvedeni pred sud iako postoji sumnja da su bili umešani u korupciju.

Berluskoni, koga nevolje sa zakonom prate već 15 godina, odavno je u konfrontaciji sa pravosuđem. Bitka se ponovo rasplamsala ove nedelje kada je premijer izjavio da neki od sudija imaju političke motive i nazvao ih rakom na telu demokratije.

XS
SM
MD
LG