Linkovi

Pakistanske snage bezbednosti započele su ofanzivu protiv ekstremista


Pakistanske snage bezbednosti započele su ofanzivu protiv pro-talibanskih ekstremista na severozapadu zemlje, posle čega je vrhovni komandant talibana prekinuo mirovne pregovore sa vladom.

General-major Alam Katak, lider paravojne formacije Granični odred, rekao je novinarima da su njegove trupe preuzele kontrolu plemenske oblasti Kajber u pokrajini Severozapadna Granica. Očekuje se da će operacija trajati nekoliko dana.

Bezbednosni zvaničnici tvrde da je do sada ubijen bar jedan ekstremista, a uništene ključne baze militanata i kuća lokalnog islamističkog vođe Mangala Baga, u oblasti Bara, blizu grada Pešavara. Vlada je započela ofanzivu pošto je u blizini Pešavara primećeno sve više boraca odanih Bagu.

Početkom meseca, ekstremisti su kidnapovali 16 hrišćana iz grada, a bilo je i izveštaja da su pretili vlasnicima prodavnica muzike i filmova. Ubrzo pošto je današnja operacija počela, vojni komandant pakistanskih talibana Baitula Mesud objavio je prekid pregovora i rekao da se oni neće nastaviti sve dok traje ofanziva.

XS
SM
MD
LG