Linkovi

Zvaničnici u Zimbabveu tvrde da će Mugabe već sutra položiti zakletvu


Zvaničnici u Zimbabveu tvrde da će predsednik Robert Mugabe po svemu sudeći već sutra položiti zakletvu za novi mandat na toj funkciji. Prebrojavanje glasova traje i danas, ali Mugabe će izvesno ostvariti veliku pobedu u drugom krugu izbora, koji SAD i mnoge evropske države odbacuju kao nasilnu šaradu.

Zahvaljujući sutrašnjoj inauguraciji, Mugabe će u ponedeljak na samitu Afričke unije u Egiptu moći da se pojavi kao zvanično potvrđeni lider Zimbabvea, iako u drugom krugu izbora nije imao rivala, pošto se ove nedelje lider opozicije Morgan Cvangirai povukao, zbog nasilja nad svojim pristalicama. On je rekao da je 86 njegovih sledbenika ubijeno i optužio ekstremiste iz redova pristalica predsednika Mugabea da su u petak primoravali ljudi da glasaju.

Predsednik i njegovi saveznici odbacuju optužbe i predstavljaju drugi krug izbora kao izuzetno uspešan sa masivnim odzivom birača, iako su izborni posmatrači objavili relativno nisku izlaznost u petak. Zvanični rezultati očekuju se danas ili sutra.

Američki predsednik Džordž Buš zarekao se da će preduzeti novu akciju protiv vlade Zimbabvea zbog, kako se izrazio "lažnih izbora" u petak, na kojima je ignorisana volja naroda. U današnjem saopštenju predsednik Buš je naredio državnom sekretaru i sekretaru za finansije da porade na sankcijama protiv, kako je rekao, nelegalne vlade Zimbabvea i onih koji je podržavaju. Kritičari optužuju vladu predsednika Roberta Mugabea da je pokušala da dobije drugi krug predsedničkih izbora uz pomoć nasilja i zastraživanja.

Predsednik Buš je rekao da će SAD izvršiti pritisak da Ujedinjene nacije reaguju snažno i da se Zimbabveu uvede embargo na uvoz oružja i zabrana putovanja vladinim službenicima. SAD, Velika Britanija i Evropska unija već su uvele različite vrste zabrana putovanja i finansijskih sancija za predsednika Zimbabvea Roberta Mugabea i više od 100 njegovih saradnika.

XS
SM
MD
LG