Linkovi

Buš i Talabani razgovarali o budućem statusu američkih snaga u Iraku


Predsednik Džordž Buš sastao se sa iračkim predsednikom Džalalom Talabanijem, u Beloj kući. Dva predsednika razgovarala su o mogućnosti sklapanja sporazuma o prirodi budućeg američkog prisustva u Iraku.

Tokom kratkog susreta sa novinarima, posle zvaničnih razgovora, Buš i Talabani su se usredsredili na pozitivne činioce. Između ostalog, Buš je naveo napredak u Iraku.

"Odao sam priznanje predsedniku Talabaniju zbog činjenice da, u atmosferi poboljšane bezbednosti, on i drugi funkcioneri nastoje da uspostave kontakt sa svim aspektima društva kako bi pomogli ljudima da shvate prednosti života u slobodi."

Buš je priznao da je ostalo još mnogo toga da se uradi. On je posebno pomenuo tekuće pregovore o strateškom okviru sporazuma između Sjedinjenih Država i Iraka, kojim bi se omogućilo američkim snagama da ostanu u Iraku po isteku ove godine, kada im ističe mandat Ujedinjenih nacija. On je rekao da taj sporazum mora da bude prihvatljiv iračkoj vladi. Predsednik Talibani je izjavio da bi sporazum uskoro mogao da bude sklopljen.

"Činimo najbolje što možemo za sklapanje ovog strateškog sporazuma sa Sjedinjenim Državama. Mislim da dobro napredujemo u važnim oblastima ka sklapanju i finalizaciji tog sporazuma."

Irački predsednik je rekao da vlada premijera Nurija al-Malikija takođe nastoji na važne zakonske predloge, u vezi sa naftom i izborima, sprovede kroz zakonodavnu proceduru. On je istakao da učvršćivanje nacionalnog jedinstva ostaje kao prioritet.

"Mogu da kažem da smo ponosni zbog postizanja dobrih uspeha u Iraku. Naša ekonomija raste, a činimo krupne korake i u oblasti nacionalnog pomirenja."

Predsednik Talabani je pomenuo i nastojanja Iraka na poboljšanju odnosa sa svim susedima, uključujući Iran i Siriju. Bušova administracija je upozoravala da Teheran i Damask pomažu teroristima u regionu, ali je više puta ponovila da neće ometati iračku regionalnu diplomatiju. Sastanak sa Talabanijem predstavlja najnovije proširenje Bušove agende i najavljeno je neposredno uoči sastanka u Beloj kući. Prema izveštajima, predsednik Talabani već neko vreme boravi u Sjedinjenim Državama radi lečenja.

XS
SM
MD
LG