Linkovi

Sarkozi u Knesetu: Iran sa nuklearnim arsenalom neprihvatljiv


Francuski predsednik Nikola Sarkozi danas se obratio izraelskom parlamentu gde je rekao da je ideja da se Iran domogne nuklearnog oružja neprihvatljiva, ali je takodje ukazao da bi Izrael trebalo da prestane da gradi naselja na okupiranoj Zapadnoj obali.

Izraelski zakonodavci priredili su Nikoli Sarkoziju toplu dobrodošlicu. Za razliku od svog prethodnika Žaka Širaka, Sarkozi se smatra za pro-izraelskog lidera koji podržava izraelski stav prema Iranu, terorizmu i drugim bezbednosnim pitanjima, koja se smatraju od vitalne važnosti za jevrejsku državu.

U svom govoru francuski predsednik je rekao da bi Iran naoružan nuklearnim oružjem bio neprihvatljiv za Francusku i istakao da Izrael nije usamljen u protivljenju iranskim nuklearnim ambicijama.

Govoreći o Iranu Sarkozi je rekao da ne može biti opravdanja za terorističke akte protiv Izraela i ukazao da Francuska podržava politiku sankcija, ali i politiku otvorenosti u slučaju da Iran odluči da poštuje svoje medjunarodne obaveze. Iranski funkcioneri ističu da iranski program za obogaćivanje uranijuma ima isključivo mirnodopsku svrhu i odbjaju da suspenduju takve aktivnosti, uprkos pretnji da će im biti uvedene nove sankcije. Izraelska vojska je nedavno sprovela obimnu vojnu vežbu u istočnom Mediteranu za koju većina posmatrača smatra da je predstavljala upozorenje Iranu – mada izraelski funkcioneri odbijaju da to priznaju.

Sarkozi će se tokom posete Bliskom istoku sastati i sa umerenim palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom. Francuski lider je u svom govoru u Knesetu apelovao na Izrael da obustavi izgradnju naselja na okupiranoj Zapadnoj obali i prihvati da Jerusalim bude glavni grad dve države:

Sarkozi je rekao da će obe strane morati da ulože nastojanja ka miru, istakavši da je mir neće biti moguć ukoliko se i Palestinci ne budu borili protiv terorizma, ali i ako ne budu imali slobodu kretanja.

Dok je francuski predsednik toplo primljen od strane izraelskih lidera, medijska izveštavanja o njegovoj poseti uglavnom su bila fokusirana na njegovu suprugu, bivšu manekenku i pevačicu, Karlu Bruni Sarkozi. Čak su i arapski mediji koji su obično fokusirani na sumorni bilans svakodnevnih žrtava u izraelsko-palestinskom sporu, veliki deo članaka o Sarkozijevoj poseti posvetili su skupoj i modernoj garderobi njegove supruge.

XS
SM
MD
LG