Linkovi

U širem području Hjustona mravi ugrožavaju kuće i električne instalacije


Na jugoistoku Teksasa, milijarde takozvanih "Na jugoistoku Teksasa, milijarde takozvanih "ludih mrava" otežavaju život vlasnicima kuća. Istraživači na teksaškom univerzitetu Ej-end-em nastoje da pronađu način za zaustavljanje širenja te agresivne vrste insekata. Istraživači na teksaškom univerzitetu Ej-end-em nastoje da pronađu način za zaustavljanje širenja te agresivne vrste insekata, koji su počeli da ugrožavaju ne samo električne vodove već i čitav ekosistem Teksasa.

Zvuči kao naučna fantastika: u širem području Hjustona ogromni rojevi mrava ugrožavaju kuće i električne instalacije.

Sitne crvene insekte mnogi nazivaju "ludim rasberi mravima" - ludim zbog naizgled sumanutog kretanja, a rasberi po istrebljivaču Tomu Rasberiju, koji ih je otkrio 2002. godine.

"30 godina sam u ovom biznisu i nisam video ništa slično. Lude mrave koji se kreću ko ludi," kaže Rasberi.

Mravi, koji nisu domaći u Teksasu, posebno vole električne kablove.

"Izazvali su već mnoge kratke spojeve," kaže Rasberi.

"Svuda ih ima," kaže Mat Marso. "Po pločnicima, svuda po verandama. U kućici za alat imam solarno svetlo, ali su mravi ušli u bateriju i ona više ne radi," žali se on.

Rasberi i istraživači sa univerziteta Ej-end-em kažu da ih ima na milijarde, znatno više nego 90 odsto drugih insekata u okolini.

"Mislim da će teško narušiti ovdašnji divlji svet. Možemo da ubijamo milione i milijarde, ali nemoguće je pobiti ih sve jer ih ima premnogo," kaže Rasberi.

Teksaško Odeljenje za poljoprivredu grozničavo nastoji, zajedno sa istraživačima i Agencijom za zaštitu prirode, da pronađe lek za ovu pošast.

XS
SM
MD
LG