Linkovi

Sušeni paradajz možda može da pomogne u prevenciji raka prostate


Muškarci koji jedu hranu koja sadrži sušeni paradajz možda imaju i veće koristi od ukusa i hranjivih sastojaka. Novo istraživanje sa univerziteta države Misurija nagoveštava da sušeni paradajz možda može da pomogne u prevenciji raka prostate.

Mnogi američki restorani uklonili su sveži paradajz iz svojih menija zbog nedavne bojazni od salmonele. Medjutim, preradjeni paradajz mogao bi da postane najnoviji krik zahvaljujući novom istraživanju. Ta studija je pokazala da sušeni paradajz pomaže u prevenciji raka prostate, bar kod laboratorijskih pacova. Kada se paradajz suši stvara se jedan organski ugljeni hidrat, odnosno šećer, poznatiji kao Fruhis. Profesor Valeri Mosin sa univerziteta Misurija kaže da bi to moglo da bude sastojak koji predupredjuje ili čak pomaže u borbi protiv raka prostate.

«Naši rezultati pokazali su da je učestalost raka prostate, kod životinja koje su primile pastu od paradajza sa tim ugljenim hidratom, bila šest puta manji u poredjenju sa rakom prostate u kontrolnoj grupi».

Mnoge studije ukazale su na dobrobit paradajza u prevenciji raka zahvaljujući likopenu, pigmentu koji paradajz čini crvenim. Medjutim, američka agencija za hranu i lekove navodi da te studije nisu pokazale vezu izmedju konzumiranja paradajza i smanjenja rizika od raka prostate ili bilo koje druge vrste raka. Profesor Mosin kaže da bi želeo da sazna više o tome kako pigment likopen i ugljeni hidrat Fruhis medjusobno reaguju. Ta saznanja bi, prema njemu, možda mogla da budu korišćena uz hemoterapiju u borbi protiv raka. Davanje pacijentima neotrovnih supstanci iz paradajza moglo bi da znači da bi oni mogli da prime manje doze otrovnih hemikalija u hemoterapiji.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG