Linkovi

Izrael počeo da ublažava blokadu pojasa Gaze koju kontroliše Hamas


Izrael je počeo da ublažava blokadu pojasa Gaze koju kontroliše Hamas, u skladu sa sporazumom o primirju koje je stupli na snagu prošle nedelje. Medjutim dalji napredak u otvaranju granica oko Pojasa Gaze mogao bi da zavisi od sudbine jednog zarobljenog izraelskog vojnika.

Izrael je dozvolio veći priliv namirnica u Gazu, dok se primirje postignuto uz posredovanje Egipta, koje je stupilo na snagu u četvrtak - održava. Oko 90 kamiona sa hranom i drugim zalihama danas je prešlo granicu, što je više od proseka od 60 do 70 kamiona pre primirja. Pošiljke obuhvataju mleko, voće i povrće, a isporuke cementa, koje su bile zabranjene u skladu sa izrelaskom blokadom Pojasa Gaze, biće dozvoljene tokom naredne nedelje.

Izraelski predstavnik Mark Regev kaže:

«Ako je primirje održivo, a nadam se da će biti, onda ćemo u predstojećim danima biti svedoci postepenog ublažavanja sankcija u Pojasu Gaze».

Izraelske sankcije su paralisale život u Gazi nakon što je islamska ekstremistička organizacija Hamas preuzela kontrolu nad tom teritorijom, posle gradjanskog ratu sa rivalskim, umerenijim pokretom Fatah. Hamas odbija da se odrekne nasilja i prizna Izrael.

Mark Regev kaže da neće biti otvoranja granice dok Hamas ne oslobodi izraelskog vojnika Gilada Šalita, zarobljenog u blizini Gaze pre dve godine.

«Hamas mora da zna da se nećemo približiti normalizaciji na graničnim prelazima sve dok je Gilad Šalit u zarobljeništvu.»

Visoki funkcioner Hamasa, Mahmud Zahar, najavio je da su Palestinci spremni da diskutuju o novim predlozima kad je u pitanju oslobađanje Šalita.

Al Zahar je izjavio za izraelski radio da bi Hamas razmotrio promene na listi od 375 palestinskih zatvorenika čije oslobađanje traži u zamenu za Šalitovu slobodu. Izrael se saglasio da sa te liste oslobodi samo 70 zatvorenih. Jevrejska država odbija da oslobodi neke od Hamasovih vođa koje smatra odgovornim za smrtonosne samoubilačke bombaške napade. U medjuvremenu, Šalitovi roditelji su poslali peticiju izraelskom Vrhovnom sudu, kojim traže da se blokira ponovno otvaranje prelaza u Gazu sve dok je njihov sin u zarobljeništvu. Oni strahuju da Hamas, ukoliko Izrael ublaži blokadu, neće imati motiv da oslobodi njihovog sina.

XS
SM
MD
LG