Linkovi

Bosanski Srbin Stojan Župljanin smešten u pritvor Haškog tribunala


Bosanski Srbin Stojan Župljanin smešten je u subotu pre podne u pritvor Haškog tribunala pošto su ga vlasti Srbije izručile tom sudu, saopšteno je u Hagu. Tribunal je saopštio da je Župljanin prebačen u sudski pritvor nakon što je "osam godina izmicao pravdi".

Prema saopštenju, termin izjašnjavanja o krivici Župljanina biće naknadno određen. Župljanin je otputovao u subotu ujutro sa beogradskog aerodroma redovnim letom za Holandiju.

Župljanin, koji je uhapšen 11. juna u Pančevu, dva dana kasnije odbio je da primi hašku optužnicu, tvrdeći da je pogrešno utvrđen njegov identitet i da on nije Župljanin već Branislav Vukadin. Istražni sudija ga je tada upoznao sa sadržinom haške optužnice, a posle toga je doneo rešenje o ispunjenosti uslova za izručenje Župljanina Haškom tribunalu.

U međuvremenu, DNK analizom je potvrđen identitet Župljanina, a rezultati analize dostavljeni su sudu 14. juna. Tužilaštvo Haškog tribunala je 17. decembra 1999. godine podiglo optužnicu protiv Župljanina zbog krivičnog dela zločina protiv čovečnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja na teritoriji Bosne i Hercegovine 1992. godine.

XS
SM
MD
LG