Linkovi

Podgorica: Predlog zakona o misijama nije dobio dvotrećinsku većinu


Predlog zakona o upotrebi jedinica Vojske u međunarodnim snagama i učešću u mirovnim misijama i drugim aktivnostima u inostranstvu nije danas na sjednici crnogoske Skupštine dobio potrebnu dvotrećinsku većinu.

Na sjednici parlamenta, kojoj zbog nepostizanja dogovora sa TVCG o prenosu sjednica nisu prisustvovali predstavnici opozicije, Predlog zakona podržao je 41 poslanik, a taj dokument biće ponovo pred poslanicima za tri mjeseca.

Ministar odbrane Boro Vučinić rekao je da se predloženim zakonom obezbjeđuju normativne pretpostavke za upotrebu jedinica Vojske u međunarodnim snagama, kao i za učešće pripadnika civilne zaštite, policije i zaposlenih u organima državne uprave u mirovnim misijama i drugim aktivnostima u inostranstvu.

On je rekao da se upotreba jedinica VCG, odnosno učešće pripadnika civilne zaštite, policije i zaposlenih u organima državne uprave, odnosi na aktivnosti u okviru međunarodnih snaga.

"Zakonom se propisuju nadležnosti Skupštine Crne Gore i Savjeta za odbranu i bezbjednost u odlučivanju o upotrebi jedinica VCG, odnosno o učešću tih jedinica u vježbama ili obuci", rekao je Vučinić.

On je kazao da se zakonom proprisuju nadležnost Vlade u odlučivanju o učešću pripadnika civilne zaštite i zaposlenih u mirovnim misijama i drugim aktivnostima u inostranstvu.

Predlog predviđa da se „jedinice VCG za učešće u mirovnim misijama popunjavaju na dobrovoljnoj osnovi", odnosno nakon prethodne pojedinačne izjave zainteresovanih o učešću u takvim misijama.

Prilikom izrade Predloga zakona o misijama korišćena je uporedna praksa zemalja iz regiona, ali i uputstva eksperata iz drugih država.

XS
SM
MD
LG